Vážení, prosím o radu jak postupovat dále ve věci sousedského sporu, týkajícího se následující situace. Po odkoupení části dříve nevyužívané zahrady, která sousedí plotem s naší zahradou a asi 10 m jde podél zdi naší nemovitosti, si noví majitelé zřídili v půlmetrové vzdálenosti od naší zdi, dle jejich slov "kompostér". Což je v podstatě objekt o rozměrech asi 1 x 1 m, v současné době do výšky asi též 1 m, kam údajně ukládají "jen suchou" posečenou trávu z jejich zahrádky /+občas samozřejmě jiné, jako např. nahnilé ovoce/. Tento "kompostér" je otevřen vlivům počasí, takže případný déšť či sníh samozřejmě prosakuje dovnitř uskladněného materiálu, kde určitě způsobuje tlení a další biologické pochody, a následně vše pak vsakuje do půdy pod "kompostérem". Upozorňovali jsme nové sousedy již od počátku, že v tomto případě je půlmetrová vzdálenost od zdi zcela nedostatečná, a že by bylo vhodné umístit "kompostér" kamkoliv jinam v jejich dost velké zahrádce. Bohužel jsme se nedočkali za celých 10 let nápravy, ani z jejich strany, ani ze strany tehdejší stavební komise, které tehdy pod obecním úřadem fungovaly, později ani od přestupkové komise, protože prý tehdy nám ještě žádná škoda nevznikala, protože na zdi nebylo vlhnutí vidět. Navíc si v celé délce zdi ještě nasázeli různé okrasné květiny, které samozřejmě vydatně zalévají. Ale my prostě nechtěli čekat, až bude vše vidět. V současné době je naše zeď /její šířka je asi 60cm / od sousedovy zahrady zcela vlhká, nejvíce samozřejmě v blízkosti "kompostéru", a navíc je vlhkost i v celé zdi a vystupuje i ve vnitřní části našeho domu asi do výšky 1,3 - 1,7 m. Takže dochází k poškození našeho majetku, navíc nemá zatím cenu tuto vnitřní část opravovat, dokud není vyřešena situace zvenčí. Jelikož celá řeč sousedů je o tom, že na svém pozemku si můžou dělat co chtějí, rozhodli jsme se, že provedeme odbornou firmou odkopání podél celé zdi a zcela nové zaizolování celé zdi. Sice jsme se se sousedy "shodli", že když nemáme přístup k opravě zdi z našeho pozemku, ale jen z jejich, tak nám vstup na jejich pozemek musí podle příslušných paragrafů umožnit, samozřejmě na nezbytně nutnou dobu. Nemáme nejmenší zájem se tam zdržovat déle než bude třeba k opravě a uložení izolace. Na naše písemné oznámení, že v letošním roce chceme tuto opravu provést, jsme však dostali odpověď v tom smyslu, že nám na základě písemné smlouvy "dovolí" vykopat zeminu jen do hloubky 1 m, a uvedenou vlhkou zeď jen nalíčit. S písemnou smlouvou není z naší strany absolutně problém, ale přece nám soused nebude určovat jakým způsobem si máme opravit naši vlastní zeď. Předpokládali jsme pomoc při vytvoření smlouvy na příslušném stavebním úřadě, ale dočkali jsme se jen toho, že to si máme vyřídit mezi sebou. Anebo pak soudně. Celá situace vypadá "z profilu" asi takto:
! -----------
------!
Levá část je úroveň našeho dvora, dva vykřičníky znamenají dvě obytné místnosti, chodba, dřívější komora, což je těch výše uvedených 10 m. Pravá část je úroveň sousedovy zahrady. Naše zeď je tedy většinou své části vlastně pod úrovní povrchu, proto je nutné odkopat zeminu při opravě nejen do 1 m. Takováto oprava pro nás vůbec nic neřeší. Chtěl bych vědět, jak postupovat dále, abychom je přesvědčili, že je nutné kopat až k základům, a odizolovat kompletně celou zeď. Pomůže nám nějaký znalecký odborný posudek s popisem jak se musí oprava provést? Co když i pak budou umožnění provedení opravy odmítat? A jak nejlépe zformulovat případnou smlouvu o "nutném" vstupu na jejich pozemek? Jelikož v současné době, "díky" všem jejich květinám a "kompostéru" prakticky není možný přístup ke zdi a tudíž možnost provést opravu, myslíme si, že by měli přece umožnit volný přístup. Ještě musím podotknout, že uvedená část naší nemovitosti je samozřejmě zastřešena, takže tak jak se dříve ve 30. a 40. letech stavělo, část naší střechy "přesahuje" /to je právě ten půlmetr vzdálenosti "kompostéru", jinak by byl určitě přistaven až ke zdi/ nad jejich pozemek. V podstatě je tak "kompostér" umístěn, tam kde končí střecha. Budete-li potřebovat nějaké jiné údaje či skutečnosti, obratem je Vám sdělím. Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď

Stavební zákon ve svém ustanovení § 141 dává možnost stavebnímu úřadu uložit těm, kteří mají vlastnická práva k sousedním pozemkům či stavbám povinnost, aby umožnili provedení stavby, její změny, nutných zabezpečovacích prací, nezbytných úprav či udržovacích prací /pokud však nedošlo mezi těmito a stavebníky k dohodě/. Tuto povinnost stavební úřad ukládá vlastníkům sousedního pozemku rozhodnutím, ve kterém nařídí, aby strpěli provedení těchto prací. Výše uvedené však předpokládá, obrátit se s Vaší žádostí opět na příslušný stavební úřad.

Jan Krátký