Dobrý den,



v r. 1984 dostal můj otec stavební povolení na přístavbu RD z r. 1936 v CHKO Křivoklátsko, s termínem dokončení stavby 1986. Při její realizaci se odklonil od schválené projektové dokumentace a střechu přístavby udělal rovnou, místo sedlové a její navázání na původní. Situaci neřešil. V roce 2001 zemřel a RD zdědila matka a částečně já se sestrou. Já ani sestra jsme o situaci nevěděly, nikdy jsme v tomto RD nežily. Matka situaci také neřešila a nikdy nás o stavu věci neinformovala. V r. 2020 zemřela a v 9/2020 v dědickém řízení RD připadl mně a mé sestře. Zjistily jsme stav věci, mimo jiné i nesrovnalosti v katastru /zakreslen stav z r. 1936, který absolutně neodpovídá současnému stavu /. V ruce nám zůstalo pouze stavební povolení z r. 1984 - včetně cedule stavba povolena s původní projektovou dokumentací a torza výkresové dokumentace z předchozích úprav RD . Rády bychom situaci vyřešily a věci narovnaly. Uvažuji o vypracování geometrického plánu a dokumentace o skutečném provedení stavby s následnou žádosti o uznání objektu, ale ... dopředu vím, že takto provedenou střechu nebude CHKO akceptovat. Je možné tuto střechu dodělat podle původní projektové dokumentace bez vědomí SÚ a následně učinit další kroky,/pasport/ nebo musím o věci informovat SÚ a nechat znovu udělat projekt střechy a žádat o stavební povolení? Jedná se v tomto případě o černou stavbu? Z jaké strany se pustit do řešení této záležitosti? Budu velmi vděčná za radu jak postupovat. Děkuji Boldišová


Odpověď

Tak trošku složitější dotaz – na dálku nelze vše rozpitvat.

Určitě bych nechal stavbu geodeticky zaměřit. To je v katastru špatně a je nutné to napravit. Pak bych šel na stavební úřad (já lidem vždy říkám, s takovými to věcmi tam choďte po obědě) a dopředu bych si připravil své dotazy. Především, vy jste stavbu neprováděly a ani jste nedostaly veškeré potřebné doklady. Vlastně ani nevíte, zda otec stavbu takto nezkolaudoval. A to je důležité, nesmíte říct, „táta to udělal v rozporu a neřešil to“. Asi to tak bylo, ale to neříkejte. Říkejte, my jsme pečlivě prošly veškeré doklady a kolaudaci jsme nenašly, poraďte, co nyní s tím, samozřejmě geometrák máme objednaný. A pak záleží na lidech na stavebním úřadu. Já bych pouze potvrdil exuistenci stavby na opraveném geometrickém plánu a víc bych neřešil. Takovou dobu si toho stát (úřad ) nevšiml, tak už bych se tím nezabýval.
Stavební úřad ale může chtít doložit skutečné povolení stavby a ledacos….. napište, až z nich nějakou odpověď dostanete. Teoreticky, jestli mají archiv v pořádku a u vašeho domu jsou schopni vám prokázat, že nebyl zkolaudovaný, původní povolení by právně platilo. Vy byste pouze dodělaly kus střechy… ale toto si nechte zatím pro sebe. S úřadem se prosím zkuste na postupu v klidu domluvit. Skutečně jste stav nezapříčinily.

Krejčí
 

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování