Na mém pozemku(louce) jsou zbudovány 2 studny, jsou napojeny na starý rezervoár vody a dnes z něj odebírá vodu pouze místní Zemědělské družstvo jako užitkovou. Studny jsou zakryté a provizorně zakryté nikdo se o ně nestará ani je nekontroluje. Oplocení je poškozené a vše je zarostlé náletovými dřevinami. Jako majitel pozemku je nemám nikde uvedeny a ani na obci nejsou v mapách.Zbudovány byly dříve než bylo založené ZD a nikdo z mé rodiny neví kdo je vlastně tehdy kopal. Jako majitele mně nikdo nikdy neoslovil a ani studny nekontroloval a tudíž je nikdo neudržuje.
Zajímá mně jaký je můj vztah k těmto stavbám (studny)když jsem vlastníkem pozemku kde jsou. Čí ty studny jsou a kdo by se mněl o ně starat, případně z nich platit poplatky nebo, jestli je odběr vody někde evidován. Mám obavy pokud by někdo padl např. do studny a chybí oplocení abych nemněl problémy.

Odpověď

Podle převládajících názorů a podle judikatury Nejvyššího soudu, studna by byla součástí pozemku pouze jde-li o pouhou díru v zemi (vrt). Má-li však studna vlastní pažení (skruže), jde o samostatnou stavbu (byť třeba i na cizím pozemku).

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková