Dobrý den,

v březnu jsme se nastěhovali do bytu ve starém činžovním domě, výška stropů cca 3,5 m. V bytě je v zímním období až extrémně suchý vzduch (cca 20%). Zajímalo by mně, jaká je spojitost se starými netěsnícími špaletovými okny (věčný průvan) a také s větráním oknem do světlíku (v technické místnosti s kotlem je otevřené okno, místnost má také otvory ve dveřích kvůli proudění vzduchu ke kotli). Lze vlhkost zvýšit izolací okenních rámů? Jaká by byla nejvhodnější? Okna jsou celkově v dobrém stavu. Děkuji.

Odpověď

Děkuji Vám za Váš dotaz. Ke spojitosti netěsnících špaletových oken, která ovlivňují trvalou výměnu vzduchu v obytných místnostech (věčný průvan) a vlhkosti vzduchu uvádím:

Pro dosažení tepelné pohody ve vytápěných místnostech je vhodná vnitřní vlhkost v rozmezí 40 – 60 % relativní vlhkosti a teplota v rozmezí 19 – 22 °C. Udávaná hodnota vlhkosti v zimním období 20 % může být ovlivněna netěsností oken. Obsah vodní páry ve vzduchu v místnosti pak odpovídá obsahu vodní páry ve venkovním vzduchu a vlivem vytápění relativní vlhkost klesá.

Tento problém se vyskytoval zejména u bytů v panelových domech, ve kterých byla rovněž nedokonale těsnící okna. Řešil se většinou různými odpařovači zavěšenými na topných tělesech.
V současné době, po zateplení obvodových stěn spojeném z výměnou oken, se tento nedostatek podařilo odstranit. Při nedostatečném větrání se může naopak projevovat kondenzace vlhkosti v místech tepelných mostů nebo v místech s nedostatečnou tepelnou izolací.

Nežádoucí zvýšená výměna vzduchu má vliv i na spotřebu tepla na vytápění, kdy ohřátý vzduch z místnosti je odváděn do venkovního prostoru.

Z uvedených důvodů je proto žádoucí opatřit okna dodatečným těsněním, kterým by se výměna vzduchu snížila. Použít je možno např.lepící molitanovou pásku, nalepenou na styčné plochy okenních křídel a rámů.

Dobrý den pane Valento.

Energy Centre České Budějovice