Dobrý den . Dozvěděl jsem se že nejde vyměnít meziokenní vložka po zateplení panelového domu. Prý by se mohlo poškodit zateplení. Jaký je na to váš názor. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Rozhodnout o řešení meziokenní vložky v panelovém domě se má vždy před provedením zateplení fasády. Úzce to spolu souvisí.

Ve Vašem dotazu není přesněji popsáno, jak je zateplení ve vztahu k meziokenní vložce provedeno, nebo je teprve plánováno provést. Je několik možností, základní jsou tři.
Prvně je tedy doporučováno meziokenní vložku kompletně vyjmout a prostor mezi okny nově vyzdít. Je to stavební zásah, který zatíží obyvatele bytu. Výhodou je vytvoření nehořlavé konstrukce mezi okny bytů. Následně je možno použít na zateplení polystyrén (od požární výšky 22,5 m je nutný minerální izolant). Vnější kontaktní zateplovací systém je zpravidla proveden kompletně v celé ploše fasády, tedy i na nové vyzdívce. Vyzdívka se provádí z lehkých pórobetonových tvárnic, které co nejméně zatěžují parapetní panely. Toto tedy asi nebude Váš případ.

Varianty s ponecháním meziokenní vložky jsou odůvodněny hlavně snahou, nezasahovat stavebně do bytu. Druhá varianta tedy již předpokládá ponechání meziokenní vložky s tím, že se na vnější parapet před konstrukci meziokenní vložky vyzdí příčka z pórobetonu. Předpokladem je, aby byl před vložkou dostatek místa pro vyzdívku. Ponechávaná vložka se může zvenku upravit, například sejmout vrchní obklad (sklo nebo plech) a desky zakrytí a v dřevěném rámu upravit nebo vyměnit tepelnou izolaci. Vnější kontaktní zateplovací systém je opět proveden v celé ploše fasády, tedy i na vyzdívce. V tomto případě by asi bylo možno meziokenní vložku ze strany interiéru vyjmout, aniž by se nějak vážně ohrozilo venkovní zateplení, které je uděláno na nové vyzdívce.

Třetí používanou variantou s ponecháním meziokenní vložky je provedení vnějšího kontaktního zateplení přímo na konstrukci MIV. Ze strany interiéru se do meziokenní vložky nezasahuje, úprava se provede z vnější strany. Demontují se obkladové prvky, do dřevěné konstrukce vložky, která se ponechává, se osadí nová tepelná izolace a provede se nový obklad (zpravidla stavební desky na bázi dřeva (OSB), dřevocementové (Cetris) apod. Pak přes meziokenní vložku proběhne kontaktní zateplovací systém. Zde již není možno použít polystyrén, musí se z požárních důvodů použít minerální izolant, protože konstrukce MIV je z hořlavých hmot. Tento způsob řešení se příliš nedoporučuje. Protože zateplovací systém je kotven a lepen přímo na meziokenní vložku, nelze ji bez zásahu do zateplení dodatečně vyjmout.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Černý.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice