Dotaz: Dobrý den,
chceme na jaře začít stavět dům a řeším problém - zda je nutné nechat hrubou stavbu vymrznout. Popřípadě, jak dlouho musíme nechat hrubou stavbu odpočívat, než ji uzavřeme okny a omítkou. Já bych ráda bydlela už na Vánoce, ale manžel chce nechat dům raději přez zimu odpočívat a vše dodělat až za rok. Je to nutné? Bojí se, že kdyby dům nevymrzl, byl by vlhký a měli bychom s tím jen problémy. Moc děkuji za odpověd J.Goláňová

Odpověď

Otázka technologické vlhkosti ve stavbě po jejím dokončení a její vliv na užívání v prvních letech je velmi aktuální a závisí na více faktorech. Jedním z nejdůležitějších je technologie a materiál stavby.

Obecně zde platí, že čím více vody se do konstrukcí dostane, tím delší dobu bude „vysychání“ trvat. Nejvíce problematické jsou betonové monolity, například systémy Velox a podobné. Zde celá nosná stěna z betonu obsahuje velké množství technologické vody. Dále záleží na stropech. V každém případě hodně vody obsahují omítky, výmalba a betonové mazaniny podlah. „Vymrznutí stavby“ tedy není nic jiného než prodloužení doby vysychání, podporované dobrým provětráním a vlivem suchého chladného vzduchu.

Zásadní snížení technologické vlhkosti ve stavbě nastává až po cca 2 až 3 letech. Velmi záleží na způsobu větrání. V případě nastěhování do dokončené stavby před zimou je nutno počítat s tím, že bude nutno naplno vytápět a velmi intenzivně větrat, nebo-li topit pánu Bohu do oken. Riziko vzniku plísní lze tím minimalizovat, ale nikoli zcela vyloučit. Při osazení vlhkoměru do místnosti lze sledovat, že vlhkost interiéru se bude pohybovat první zimu na vysokých hodnotách (i přes 60%). To může mít i zdravotní dopady, například častá onemocnění horních cest dýchacích u citlivých osob). Proto je lépe nechat stavbu co nejdéle vysychat. Při uzavření stavby nebo nedostatečném větrání při předčasném užívání může dojít i k prodloužení doby vyschnutí.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Goláňová.
Děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice