Dotaz: dobrý den
prosím o radu, pokud to budete moci takto
zodpovědět Na omítce RD se nám před rokem začali dělat místy fleky na omítce domu.Vypadá to na řasu .Fleky jsou zelené a tvoří se na rozích a nad stříškou u vchodu.Můžete mi poradit, jak máme postupovat,abychom to odstranili.Děkuji Vám předem Hanušová Dana Ústí nad Labem

Odpověď

Dle popisu fleků na fasádě Vašeho RD by se opravdu mohlo jednat o nějaký typ lišejníku nebo jak říkáte řasu.

Pro toto biotické napadení jsou typická stinná místa fasády, například v blízkosti stromů nebo s orientací na severní stranu. Růst mikroorganismů může být dále podporován zvýšenou vlhkostí omítky vlivem většího zatížení srážkovou nebo atmosférickou vlhkostí. Například v místech návětrné strany, často severozápadní a severní, nebo tam, kde voda odstřikuje a cáká na omítku – například nad stříškami, římsami, odskoky na fasádě a na soklu.

Pro konkrétní posouzení by byla nutná návštěva specialisty na místě. Je ale možno obrátit se na technické zástupce výrobců omítkových barev a materiálů. Tyto firmy mají ve svém sortimentu přípravky na odstraňování lišejníků a nabízejí i technickou pomoc (prohlídku a návrh materiálu) na místě. Plochy zbavené napadení je pak dále nutno ošetřit dle povahy zatížení, zpravidla hydrofobizací. Hydrofobní vodoodpudivé nátěry a barvy jsou rovněž běžně nabízeny. Obrátit se lze na renomované dodavatele, např. Baumit, Keim, Schwenk, Terranova, Schomburg, Český Caparol a jistě i další. Kontakty na regionální technické zástupce nebo na technické oddělení je k nalezení na webových stránkách.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Hanušová.
Děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice