Dobrý den, jakou izolaci doporučíte nad odvětrývanou podlahu systém Iglu. Je to vrstva betonu pod ním proudí vzduch. Je lepší polystyren a na něj další vrstva betonu nebo vrstva betonu s ekostyrenem, (nebo něčím podobným)? Jsou i jiné varianty? Děkuji.

Odpověď

K zateplení provětrávané podlahy systémem Iglu doporučuji přistupovat z hlediska požadavků na tepelnou izolaci jako k obvodové stěně. Jedná se o to, že pod podlahu je přiváděn vnější studený vzduch a dochází zde k poměrně intenzivnímu ochlazování.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty, na základě kterých se stanovuje tloušťka tepelné izolace – požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty „U“ (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).

To odpovídá požadované tloušťce tepelné izolace (například z polystyrénu o součiniteli tepelné vodivosti 0,043 W/m.K) cca 12 cm, resp. doporučení cca 17 cm. V případě použití izolantu na bázi extrudovaných polystyrénů (součinitel tepelné vodivosti 0,035 W/m.K) bude tloušťka min. cca 10 cm, resp. 12 cm doporučení. Záleží tedy na izolačních vlastnostech použitého materiálu, ty najdete v technických listech výrobku.
Nad izolaci se obvykle provádí betonová vrstva v tl. 6 cm armovaná ocelovou sítí a pak je čistá podlaha. Tato deska musí být izolována i z boku (alespoň 5 cm po obvodu směrem k obvodové zdi). Použití izolačních folií u provětrávané podlahy pak vychází z indexu radonového rizika.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Zbranek,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice