Dotaz: Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Četla jsem si tu hodně článků o problému zateplování, ale bohužel jsem nenašla to co potřebuji.
Budeme snižovat stropy v celém baráku ze 180 na 150 cm. Jed o starý barák, cca 100 let možná i víc. Ve strobě je rákost nabitý na deskách. Chtěli bychom do sníženého podhledu dát tepelnou izolaci - minerální vatu, ale nevíme kam dát parozábranu a jestli ji vůbec někde dávat. Slišela jsem že by měla jít hned na sádrokarton a až pak na to izolace, ale nevím jestli je to zprávně. Prosím o radu. Popřípadě o celý postup, jestli je tam těch parozábran více vrtev. Předem děkuji. S pozdravem Poláková

Odpověď

Škoda že nepopisujete celou skladbu stropní konstrukce. Vzhledem ke stáří domu bude patrně konstrukce dřevěná trámová, shora na trámech bude prkenný záklop. Pak se zpravidla dělala škvárová vrstva a na ní půdovky do malty, může to však být i později přebetonováno vrstvou betonové mazaniny. Někdy se do skladby vkládaly i nějaké folie, například térový papír apod. Všechny materiály, které mají malou difúzní propustnost a nacházejí se v horních vrstvách nad dřevěným záklopem, působí jako paronepropustná vrstva a zvyšují riziko kondenzace vodní páry v konstrukci. Při zateplení této konstrukce zespodu, tak jak máte v plánu, dojde k dalšímu snížení teploty v konstrukci stropu nad izolací. Při nízkých teplotách pak v konstrukci bude docházet ke kondenzaci ve větší míře. Ta pak vážně ohrožuje dřevěné prvky hnilobou, jsou známy i případy havárií špatně navržených skladeb dřevěných stropů.

Aby k tomu nedocházelo, vkládá se nad podhled speciální paronepropustná fólie - parozábrana. Jedná se o materiály s vysokou difúzní tloušťkou, které zadrží vodní páry z interiéru, aby neprocházely do skladby stropní konstrukce nahoře. Problém je ovšem v jejím provedení. Aby vrstva jako celek dobře fungovala, musí být parotěsně slepeny všechny spoje a přilepeny okraje fólie navazující na zeď. Je potřeba omezit počet perforací na minimum, například vruty, další prostupy (EI) apod. To je poměrně obtížné. Proto se spíše doporučuje provést zateplení těchto stropů shora, položením tepelné izolace na podlahu půdy. Tím se dosáhne toho, že teplota ve vlastní konstrukci je vyšší a tím z hlediska možné kondenzace bezpečnější.

Jako izolaci je nutné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny. (Orsil, Rockwool) volně položené na podlahu půdy. Vhodné nejsou materiály s vyšším difuzním odporem (polystyren). Skladba se nesmí shora uzavírat jakoukoli folií, která by působila jako parozábrana a došlo by ke kondenzaci v izolaci – vodním parám z interiéru, které prochází stropem, je nutno umožnit volný odchod, nutno zajistit též větrání půdy. Následně je pak možno tuto izolaci, obzvláště pokud bude z desek minerální vlny, z podlahy zvednout a použít na zateplení mezi krokve, pokud v budoucnu dojde k realizaci půdní vestavby. V případě požadavku pochozí podlahy na půdě lze provést jednoduchý dřevěný roznášecí rošt z prken nad izolaci – prkna volně na sraz, s mezerami pro odvětrání izolace.

Návrh tloušťky tepelné izolace vychází z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K). Do celkové hodnoty se započítávají i další vrstvy skladby stropu, tedy prkna záklopu a podbíjení, vrstva zásypu nebo vzduchová mezera. Pro splnění hodnot dle současné platné normy lze orientačně počítat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tl. 14 cm pro dosažení požadované hodnoty dle ČSN a 20 – 22 cm pro doporučenou hodnotu.

Je tedy potřeba rozhodnout, jakou variantu zvolit. Buď vložit tepelnou izolaci nad plánovaný snížený podhled, ale zaměřit se na kvalitní provedení parozábrany, nebo snížit podhled bez vložení izolace a tu položit až na podlahu půdy. Druhou variantu považuji za vhodnější.

Dobrý den paní Poláková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice