Dotaz: Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na jakou teplotu zahřívat vodu v otopném systému. Mám byt ve starší 3.podlažní bytové zástavbě, 55_m2,obvodové zdivo z plných cihel 45cm, zatím nezateplené. Dále vlastní závěsný plyn.kotel se zásobníkem teplé vody s aut.regul.výkonu a v jednotlivých místnostech umístěné deskové radiátory. V obývacím pokoji potom prostorový termostat s týdenním programem. Jelikož jsou radiátory dostatečně velké, vytopím byt i méně ohřátou vodou v otop.soust. Chtěl bych se ale zeptat, jestli je z hlediska úspor výhodnější ohřívat vodu na nižší, nebo vyšší teplotu a jakou ? Podotýkám, že kotel hlídá teplotu vody na vratné větvi a pří ohřevu na 70° i při nastavení největší hystereze startuje hořák vždy po cca 8.min a poté cca 5 min. hoří, dokud prostorový termostat kotel nevypne. Škodí toto časté zapínání? Na jakou teplotu "topnou" vodu ohřívat ?
Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď

Neznám typ Vašeho kotle, ale u některých kotlů je možné instalovat dodatečně čidlo venkovní teploty, které bude kotel řídit v závislosti na venkovní teplotě a tím regulovat teplotu náběhové vody.

Další možností je místo obyčejného termostatu, který spíná s diferencí +/- 0,5°C PID regulátor, který bude lépe kopírovat potřeby objektu. časté spínání není dobré a zvyšuje spotřebu a opotřebení kotle.

Ing. Josef šťastný
energetický poradce ECČB

Dobrý den, pane Pavlíku,
omlouváme zpožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice