Prosím o radu, jak řešit problém se sousedem, který si provedl terénní úpravu na celém pozemku. Terénní úpravy sousedící s našim pozemkem jsou v délce cca 30m a výšce kolem 30 cm, bez toho, aby provedl nějaké zabezpečení proti propadávání/vyplavování zeminy a kamínků dešťovou vodou na náš pozemek - zeminu "drží" pouze plot z pletiva se širokými oky. Podobně je na tom i soused z druhé strany.
V současné době zasadil 30 cm od plotu tůje,které, jak se domníváme, mohou situaci ještě zhoršit - kořeny mohou vzhledem k malé vzdálenosti od plotu prorůstat na náš pozemek a nejspíš zeminu i kamínky vytlačovat. Situaci podle nás zhorušuje fakt, že v podstatné délce podél plotu je zemina neúměrně mokrá až blátivá a pokrývající se mechem . Tato vlhkost byla po celou dobu letošního suchého léta a zasahoval v některých částech více než 2m od plotu, zatím co okolí bylo suché až přeschlé.Situaci jsme se snažili řešit nějakou dohodou. Soused z počátku při rozhovoru naznačoval, že nějaké opatření provede a také se zmínil, že mu stavební úřad připomínkoval drenáž. V součsné době odmítá jakoukolv diskuzi, s tím, že má po kolaudaci a tudíž nic řešit nebude, nedostatek s drenáží či jiný zdroj způsobující nadměrnou vlhkost odmítá připustit a řešit.
Děkuji za odpověď

Odpověď

Podle ust. § 127 občanského zákoníku, vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Podle tohoto ustanovení se právě řeší problematika sousedských vztahů, např. co se týče různých imisí, tj. obtěžování sousedů imisemi nad míru přiměřenou poměrům. Tedy bylo by možné podat civilní žalobu na ochranu proti pronikání dešťových vod ze sousedova pozemku na Váš pozemek, tj. na uložení zdržení se takového jednání.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková