Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, na výber termostatu k teplovodnímu podlahovému vytápění, předpokládám že bude elektronický s nastavitelnými režimy. Pro ohřev vody budou použity dva kotle, plynový kotel a kotel na tuhá paliva s kandenzační nádrží. V přízemí bude termostat pouze v obývací místnosti spolu s kuchyní a na patře ve čtyřech pokojích a koupelně. A nyní se dostávám k mým dotazům.
Je vhodné ve všech místnostech používat digitální termostat? Jakým způsobem a kde by měl být termostat napojen, předpokládám že bude vyvedeno napětí 230V AC do krabic pro jednotlivé termostaty a zárověn znich povede signálový kabel 4x1 (4x1,5) pro ovládání do rozdělovací stanice. Jak je to s venkovním termostatem pro regulaci? A kde všude by mělo být přivedeno napájení?
Děkuji za odpovědi.

Odpověď

Při použití kotle na plyn a kotle na tuhá paliva pro podlahové vytápění by měly být oba kotle připojeny na akumulační nádrž. Kotel na tuhá paliva by sloužil jako základní zdroj ( vzhledem k ceně paliva) a kotel na plyn jako doplňkový při poklesu teploty topné vody v akumulační nádrži pod stanovenou teplotu hlídanou termostatem. Z akumulační nádrže by byl vyveden přívod do rozdělovače do jednotlivých větví.

V přízemí bude obývací místnost jako referenční a jednotlivé otopné okruhy budou seřízeny tak, aby teplota v jednotlivých místnostech byla shodná s teplotou v referenční místnosti. Osazení čtyř místností v patře čtyřmi termostaty by mělo smysl pouze v případě, že by přívody otopné vody do těchto místností byly osazeny uzavíracími armaturami, které by byly regulovány vestavěnými termostaty. Podle nastaveného režimu by byly místnosti v době potřeby vytápěny a mimo tuto dobu pouze temperovány. Tento způsob řízení provozu by snížil celkovou spotřebu tepla a tím i provozní náklady.

Prostorové termostaty spínají podle konstrukce síťové nebo nízké napětí do ovládací automatiky kotle, převážně však nízká napětí a nikoliv 230 V AC. Požadavky na případný přívod napětí k jednotlivým termostatům musí proto určit projektant podle druhu použité automatiky.

Venkovní termostat, tj. termostat který snímá venkovní teplotu je připojen přímo do automatiky kotle. většinou se jedná o odporový nebo polovodičový snímač, u kterých se změna venkovní teploty převádí na změnu protékajícího proudu, která po zpracování řídí nastavení výkonu kotle.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice