Dobrý den, postavili jsem RD z Porothermu P+D (36,5) s použitím zdící malty. V létě bychom chtěli dům zateplit, v projektu máme navržený polystyren o tl. 10 cm. Chtěla bych se zeptat, zda jsou tloušťka polystyrenu a tloušťka zdiva navrženy správně, tzn. tak, aby nedocházelo ke kondenzaci v místech, kde je to nepřípustné (tedy na jejich rozhraní)?
Dále bych se chtěla zeptat, zda máme šanci získat na zateplení státní dotaci nebo vyhovuje stavba i bez zateplení normám a nemá smysl o ní žádat? Předem děkuji za informaci.

Odpověď

Dle technických podkladů výrobce je pro zdivo z Porothermu P+D součinitel prostupu tepla U 0,37 (W/m2.K), což odpovídá tepelnému odporu R cca 2,5 (m2.K/W).

Jsou to hodnoty na hranici požadavku normy, ovšem bez uvažování vlivu tepelných mostů, které u jednovrstvého zdiva hrají určitou roli. Pokud se podíváme na požadavky normy – jedná se o ČSN 73 0540-2 Tepelně technické vlastnosti budov. Současná platná norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy alespoň 0,25 (W/m2.K).
Ve Vašem případě je zdivo bez zateplení tedy na minimálním požadavku. V případě zateplení tohoto zdiva 10 cm izolace na bázi fasádního EPS se dosáhne hodnoty součinitele prostupu tepla U 0,21 (W/m2.K), což odpovídá tepelnému odporu R cca 4,9 (m2.K/W). Tím bude s rezervou dosaženo doporučené hodnoty dle normy.
Se zateplením se pak dosahuje lepších hodnot tepelné izolace při celkové menší tloušťce konstrukce a zároveň je tu výhoda lepšího ošetření tepelných mostů. Fasádní zateplení VKZS umožní dobré vyřešení všech obvyklých tepelných mostů – okenní překlady, okenní ostění, věnce v uložení stropů a pozednic. Vždy je potřeba věnovat zvýšenou pozornost řešení základu a soklu, kde při špatném provedení bývá tepelná ztráta lineárním tepelným mostem velká.
V případě zateplení poměrně dobře izolujícího zdiva tepelnou izolací ať již na bázi polystyrénu nebo minerální vaty se mění tepelně vlhkostní chování konstrukce. Dochází zde k jinému rozložení průběhu teplot uvnitř zdiva a zároveň vznikají podmínky pro nežádoucí kondenzaci uvnitř konstrukce. Riziko kondenzace na rozhraní nosného zdiva a vnitřního líce izolantu se zvyšuje při použití již dobře tepelně izolující cihly s kombinací izolantu o menší tloušťce. Proto v případě zateplení je nutno navrhovat větší tloušťku izolantu, obvykle 12 a více cm, raději počítat s více paropropustnou minerální nebo kamennou vlnou a v každém případě požádat technického zástupce dodavatele vnějšího kontaktního zateplovacího systému (VKZS) o kontrolní výpočet kondenzace v konstrukci. To zpravidla provádí bezplatně v rámci technické a cenové nabídky.

Pokud jde o dotace – podrobné podmínky pro přidělování dotací naleznete v „Příručce pro žadatele o podporu“, kterou lze stáhnout ze stránek MŽP (Zelená úsporám). Mohu doporučit konzultační den k této problematice, který koná poradenské sdružení Energy Centre v Českých Budějovicích dne 22.4.2009 na náměstí Přemysla Otakara II, více na www.eccb.cz. Pro možnost získání dotace je více podmínek, v tomto případě by se nejspíše jednalo o zateplení vybraných částí obálky budovy dle programu A.2. Vyžadováno však bude provedení patrně tří opatření (jsou v podmínkách vyjmenovaná) a snížení měrné potřeby tepla minimálně o 20% oproti původnímu stavu. Rovněž jsou zde omezení časová ve vztahu k době kolaudace apod. Proto je zapotřebí jednak úsporu propočítat a ověřit, zda splníte i ostatní podmínky.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Ticháčková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice