Máme služebnost chůze i jízdy přes sousedův pozemek. Vše řádně zaneseno v katastru(není uvedeno, že máme povinost jejího udržování). Už 3 generace si však cestu udržujeme, (soused jí užívá také,) protože je ve svahu a nikdy bychom se za nepříznivého počasí nedostali ven.Můj otec položil před více než 30 lety dlažbu. Ta už dosloužila, cesta se pro nás stává obtížně schůdnou.Nedostane se k nám, sanitka, požárníci a jiné transporty (není dodržena ani její správná šíře).Po rocích ústních příslibů jsme zažádali písemě souseda o úpravu cesty a to, že uhradíme náklady na materiál a práci. Po 9 měs. konečně smlouvu podepsal. Byla jím upravena, že práce začnou na jaře 2010 a to současně s výměnou vrat na jejich pozemek. Máme listopad, soused udává zdravotní potíže svého syna, jako důvod, že se na vratech nepracuje. Požádali jsme o uskutečnění, alespoň 3/4 cesty, abychom mohli v zimě bez nebezpečí vycházet (v aktuálním stavu není v zimě sjízdná) z pozemku a odklízet sníh.Soused se kategoricky proti tomu ohradil, že práce nebudou začaté až na jaře 2011,. Co s tím? Má povinost v zimě odklízet sníh? Minulou zimu nás šikanoval, že to děláme špatně, házíme sníh na špatnou stranu a proč odklízíme celou šířku cesty? Jenom dodávám máme tu trvalé bydliště a soused jen jako rekreaci. Na zimu odjíždí do Prahy. Děkuji za odpověď
s pozdravem R.S.

Odpověď

Zákonná úprava předmětné problematiky je stručná, a upravuje jen to, že pokud se účastníci nedohodli jinak, je ten, kdo je na základě práva odpovídajícího věcnému břemeni oprávněn užívat cizí věc, povinen nést přiměřeně náklady na její zachování a opravy; užívá-li však věci i její vlastník, je povinen tyto náklady nést podle míry spoluužívání - § 151n odst. 3 občanského zákoníku.
Je tedy nutné vycházet z této zákonné úpravy, a v případech, jako je Váš, lze jen doporučit, aby problematika byla vyřešena podrobně dohodou stran.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková