Dobrý den,



měla bych dotaz ohledně povinnosti obce udržovat obecní pozemky. Každoročně nás zatápí voda z nedaleké příkopy, kde je stahována voda z polí. Příkopka vodu nestíhá pobírat. Letos jsme se dozvěděli, že se na poli vedle příkopky budou stavět domy. Podali jsme proto hromadně se všemi sousedy připomínku ke stavebnímu řízení. Bohužel jsme se vše nedozvěděli dříve (v době vydávání stavebního povolení), takže jsem podávali připomínku k přívodu vody a plynu s tím, že žádáme, aby spolu s těmito přípojkami byla řešena kanalizace a svod povrchových vod z pozemků. Vyjádření jsme od stavebního úřadu nedostali, jelikož nikdo z nás nebyl přímým sousedem. Pouze jeden soused dostal vyjádření a dále jsem vyjádření nalezla na stránkách obce na veřejné vývěšce. Tato připomínka byla zamítnuta s tím, že se k přípojkám nevztahuje. Majitelé pozemků začali stavět a aby toho nebylo málo, zvedli své parcely (včetně základů) o metr nad původní terén. Včera 2x zapršelo a příkopa už vodu brát nestíhala. Navíc někdo vložil do roury, která vodu z příkopky odvádí do kanalizace a následně do řeky, kovovou mřížku, která snížila průtok a navíc se ucpala. Příkopa je obecní. Dnes jsme volali na obecní úřad a bylo nám starostou řečeno, že to řešit nebudou, stavební úřad vše povolil z nějakých důvodů a oni prý nemají důvod příkopku řešit ani proto, že nás každoročně zatápí.



Chci se zeptat, na koho se můžeme obrátit? Pomůže, když sepíšeme další petici, tentokrát na obecní úřad? Máme nějakou šanci, že se toto vyřeší? Nedávno jsme zateplili dům, zrekonstruovali a už nám 2x voda zatekla pod izolaci. Vím, že můžeme žádat proplacení na své pojišťovně, ale my chceme řešit vše dřív, než škoda vznikne.



K této události máme po včerejším dnu jak fotodokumentaci, tak filmový záznam. Soused vše natáčel - včetně průtoku vody před a po odstranění mřížky z roury. On sám má sklepy pod hranicí pozemku a měl je zatopené až po úroveň terénu (asi něco přes 1,5 m).



Děkuji


S pozdravem


Veronika Vajdová

Odpověď

Dobrý den,


Vzhledem k tomu, že z Vašeho dotazu vyplývá, že obec, jakožto vlastník nemovitosti, nemá zájem tuto situaci jakkoli řešit, bude pravděpodobně nutné obrátit se na soud. Je možné podat žalobu podle ustanovení § 417 odst. 2 občanského zákoníku, podle kterého, jde-li o vážné ohrožení, má ohrožený právo se domáhat, aby soud uložil provést vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící škody (případně kumulativně dle § 127 občanského zákoníku). Zároveň s touto žalobou je možné podat návrh na předběžné opatření podle § 74 a násl. občanského soudního řádu, ve kterém by soud mohl nařídit určitá prozatímní opatření k zabránění zaplavování Vaší stavby.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář