Dobrý den,prosím o radu. Jsem vlastník bytu a 30.3.2012 jsem obdržela vyúčtování SBD, z fondu oprav, za rok 2011, které připadá na můj byt. Je tam položka / oprava plynu v bytě /, která v roce 2011 nebyla provedena, nýbrž zřejmě v roce 2006 a mně z neznámého důvodu nebyla SBD uhrazena. Smlouvu o dílo /s možnými dodatky/ uzavíralo SBD,takže ji neznám. SBD mně nic nevysvětlilo, doklady k uvedené opravě není schopno doložit, ani doposud dohledat a částku si bez mého vědomí z mého účtu, který je u SBD, vzalo.
Dle sdělení, které SBD poskytlo některým nájemníkům, údajně uvedená částka byla zaplacena jiným domem, potom zase to SBD vysvětluje tím, že podnikatel, který opravu prováděl, na ni zapomněl a přišel na ni až nyní.Prosím, poraďte mně, co lze v případné věci dělat.Přeji hezký den a předem děkuji za brzkou odpověď. M. Mynářová

Odpověď

Ve Vaší otázce není uvedeno, zda SBD je správcem, ale protože uvádíte, že byt máte ve vlastnictví (tj. nejde o byt družstevní), předpokládám, že SBD je pověřenou správou domu, kde je Vaše bytová jednotka.
Doporučuji Vám obrátit se se svými námitkami proti tomuto nákladu na SBD doporučeným dopisem, sdělit jim, že žádáte vysvětlení tohoto nákladu, event., pokud by se skutečně ukázalo, že náklad není oprávněný, že s nákladem nesouhlasíte a žádáte vrácení částky.
Současně, pokud ve Vašem domě existuje Společenství vlastníků jednotek, doporučuji obrátit se i na výbor tohoto společenství. Správnější by totiž bylo, aby se správcem tyto věci vyřizovalo přímo SVJ.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková