Dobrý den,
Firma zastupující ČEZ se chystá předělávat sloupové el. vedení a nahradit ho kabelovým. Stávající sloupové vedení vede po hranici pozemku mého souseda a obecní cesty. Je možné nyní při této rekonstrukci posunout nové kabelové vedení na opačnou stranu cesty, což je na hranici mého pozemku, i přes můj nesouhlas? A na to navazuje ještě jeden dotaz, zda je možné umístit kabelový pilíř SS200 NKE2P pro el.kabelove vedení, který má být společný se sousedem na hranici mého pozemku, opět přes můj nesouhlas? Soused svůj vlastní pilíř SS100 NKE2P na svém pozemku ani na hranici nechce, tak projektant nakreslil společný na hranici mého pozemku ve vzdálenosti 0,5m od domu. Můžu se nějak bránit? Je tu ještě jedna věc, celé se to odehrává v blízkosti cca 200m od CHKO.

Odpověď

Danou problematiku řeší zákon č. 458/2000 Sb. v aktuálním znění.

V současné době má vyjít tiskem novela tohoto zákona. K problému mohu sdělit to, že technické podmínky připojení určuje dodavatel elektrické energie a s ním je potřeba jednat.

Naše poradenství je zaměřeno na úspory energií a obnovitelné zdroje, takže tato problematika by byla jistě lépe zodpovězena ve stavební právní poradně Českých staveb.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice