Dotaz: mam stary dom kde strop je omietnuty a pod nim rakosie
zobytnil som podkrovie a rozmyslam ze by som na prizemi znizil strop
sadrokartonove podhlady vraj praskaju a preto som uvazoval ze to urobim z tvrdeneho polystyrenu
nebude tam riziko toho ze izolacia medzi krkvami nebude dychat???co mi radite??
dalej cital som ze sa neodporuca davat ani pe foliu aby to dychalo???

Odpověď

Po pravdě nerozumím příliš otázce kam a jaký typ tepelné nebo difúzní izolace vložit. Pokud jde o snížení podhledu pod stávajícím dřevěným stropem, nemyslím že by sádrokartonová technologie byla nevhodná.

Jedná-li se o starší dřevěný trámový strop mezi přízemím a podkrovím, které bude rovněž vytápěno, pak lze říci, že se jedná o prostory se shodným režimem vytápění a ani z hlediska difúze vodní páry a kondenzace v konstrukci by neměly hrozit akutní rizika. Jsou zde ale samozřejmě problémová místa. Ve starší stavbě jsou to uložení zhlaví dřevěných stropních trámů do obvodové zdi, kde již zpravidla časem dochází v důsledku malé tepelné izolace obvodové zdi ke kondenzaci, která se projevuje postupnou hnilobou dřevěných prvků stropní konstrukce.

V případě tepelných izolací podkroví a vkládání parotěsných fólií:
Jako izolace mezi krokve jsou používány měkké izolace z minerální nebo kamenné vlny, které dobře vyplní prostor a nevzniknou zde nezateplené mezery. Parozábrana se vkládá co nejblíže vnitřnímu líci konstrukce, aby se zabránilo prostupu vodních par z interiéru do skladby střešního pláště. Vodní páry by mohly kondenzovat v konstrukci, což v případě dřevěných krokví je naprosto nežádoucí. Kondenzaci v konstrukcích je nutno se vždy vhodným návrhem skladby materiálů vyhnout. Pro střešní plášť podkroví je pak důležité, aby skladba byla shora difúzně otevřená, tedy aby bylo vlhkosti umožněno se z konstrukce odpařit směrem pod krytinu, kde je provětrávaná mezera vymezená kontralatí. Proto se shora nad tepelnou izolaci navrhují vysoce difúzní folie, které jsou schopny zároveň působit jako pojistná hydroizolace střešního pláště před zatékáním, avšak sami jsou natolik difúzně otevřené, že umožní odvětrání vodní páry z interiéru ze skladby střechy ven. Návrh typu folie je vždy na projektantovi.

V případě, že by se v podkroví pod krokve jako podhled používal polystyrén - je to v zásadě možné. Jedná se o materiál o poměrně vysokém difúzním odporu. Avšak z důvodu spár mezi deskami by v každém případě měla být navržena adekvátní parozábrana z tomu určené fólie, samozřejmě správně technologicky provedená. Skladby střešního pláště podkroví, kde jsou kombinovány různé a fyzikálními vlastnostmi odlišné materiály nejsou obecně příliš doporučovány, neboť zde narůstá riziko následných poruch při užívání stavby.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.