Dotaz: Dobrý den, přečetl jsem tu spousty otázek a odpovědí ohledně zateplování či nezateplování obvodových stěn u novostavby,ale stále neznám řešení svého problému.Od počátku stavby jsme počítali s tím,že dům zateplen nebude, stavíme z Porothermu 40 CB + byla plánována termoizolační omítka. Nyní jsme si nechali zpracovat projekt podlahového vytápění, kde nám projektant více-méně doporučil-nařídil dům zateplit 14cm polystyrenem. Když pominu fakt, že přilepením polystyrenu k domu zmizí u krovu jedna krokev, která měla být vidět, utopí se okna, není ani cena cca 250tis. zanedbatelná. Tvrdí se nám,že pokud nezateplíme nebude podlahovka dobře fungovat a v domě může být chladno. To je pro nás dost podstatné, protože radiátory nechceme, na druhou stranu neřešíme ani pár tisíc ročně navíc, pokud by se nezateplovalo a ztráty by byly větší. Ještě připomenu, že okna máme s trojsklem U=0,7. Zateplit nebo nezateplit ? Děkuji za názor.

Odpověď

Broušené cihly Porotherm CB jsou určeny pro stavění bez následného zateplení. Ovšem jako jednoduchá konstrukce nebude tento systém dosahovat až tak velké tepelně izolační schopnosti, jako stavební systémy s tepelnou izolací.

V první řadě je potřeba upozornit na chybu, která nastala již ve stupni předprojektové přípravy. Zde mělo být jasně deklarováno, jakých tepelně izolačních parametrů mají obvodové konstrukce domu dosahovat, aby pro vytápění domu postačil podlahový systém. Pokud nemají být v domě radiátory, pak je nutno počítat s větší tepelnou izolací pláště budovy. Podlahové topení předá do vytápěné místnosti kolem 80 W/m2 plochy nezastavěné nábytkem. Bude-li v místnosti takových metrů například 20, pak lze získat výkon kolem 1600 W, avšak je-li tepelná ztráta místnosti větší, je tento chybějící výkon potřeba nahradit jinak. Například otopným tělesem nebo stěnovým vytápěním. Problém pak bývá u místností rohových, nebo místností se třemi obvodovými stěnami a velkým podílem prosklených ploch. Zde zpravidla výkon podlahové soustavy nestačí. K tomu dospěl přesným výpočtem tepelných ztrát jednotlivých místností až projektant ÚT. Nadimenzovat podlahový systém na vyšší teplotu z hygienických důvodů nelze, takže navrhuje zvýšení tepelné izolace. To měl ale řešit již stavební projekt v součinnosti s projektem ÚT dříve.

Výrobce systému Porotherm CB uvádí pro zdivo 40 cm s tepelně izolační omítkou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,32 (W/m2.K). To není až tak mnoho když dle ČSN 73 0540-2 je požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou 0,38 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).
Při zateplení 14 cm EPS bude dosaženo součinitele prostupu tepla U 0,155 (W/m2.K). To je hodnota blížící se pasivní výstavbě dosažená za cenu nesmyslně silné obvodové konstrukce - 57 cm s omítkami a rovněž i za zbytečně vysokou cenu obvodové konstrukce. Při tomto zateplení se již nemuselo utrácet za dražší zdící systém.

V daném případě bych doporučil, pokud je to ještě možné zvýšit izolace u ostatních konstrukcí pláště domu. Okna jsou vynikající. Snad by se ještě mohlo dosáhnout snížení tepelné ztráty větším zateplením střešních konstrukcí a podlah, například na standardy pasivních domů – to je hodnoty součinitele prostupu tepla U 0,10 W/m2.K. Výkon otopné soustavy, kde nebude podlahový sytém postačovat by pak bylo možno zvýšit například osazením podlahových konvektorů typu Fan-coil, především pod případnými prosklenými stěnami. V koupelnách pak například žebříkovými tělesy, která jsou i praktická. Variantou je i stěnové vytápění na vnitřních zdech. Další možností je osazení dalšího zdroje tepla na překlenutí chladných dnů, například malých krbových kamen na dřevo nebo pelety. Se zateplováním bych nyní počkal.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den pane Rychtaříku,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice