Dotaz: Dobrý den,
přestavěli jsme chatu na RD (v souladu se stavebním povolením). Zdivo je ze škvárobetonových tvárnic 30 cm. Kvůli tepelné izolaci byl dům v souladu s projektem přestavby zvnějšku zaizolován polystyrénem tloušťky 10 cm. Bohužel tepelná pohoda není úplně dostatečná a je to údajně tím, že škvárobetón má extrémně špatné tepelně izolační vlastnosti a vnější polystyrén 10 cm nemůže tento nedostatek úplně kompenzovat. Místní stavební firma nám doporučila výměnu dřevěných oken za plastová s nalepenými tepelnými fóliemi a instalaci sádrokartonových desek na obvodové zdivo interiéru, jenž by měly lépe absorbovat teplo. Současně by se tím vyřešily původní, ne moc kvalitní vnitřní omítky. Okńa jsme se rozhodli vyměnit. Ohledně sádrokartonových desek si nejsme jisti. Je taková technologie vhodná, když existuje venkovní zateplení? A má nějaký smysl použít jen samotné desky bez vnitřních tepelně izolujících materiálů? A nemohlo by pak docházet ke vzniku plísní tím, že zeď nedýchá? Zdivo je suché v dobrém stavu.
Předem moc děkuji za odpověď.
Milan Dohnal
Raškovice 407
e-mail: dohnal@ans.cz
mobil: 602 838440

Odpověď

U obvodové stěny ze škvárobetonových tvárnic je obtížné nyní přesně stanovit tepelně izolační vlastnosti materiálu.

Součinitel tepelné vodivosti škvárobetonu λ (W/m.K) se mění v závislosti na objemové hmotnosti materiálu nebo výrobku. Může se pohybovat více méně v rozmezí od 0,5 až do 1,0 W/m.K. Při uvažování průměrné hodnoty pro tehdejší tvárnice vyráběné pro obvodové zdivo by tepelný odpor původní zdi bez zateplení byl kolem R = 0,5 m2.K/W. To je velice málo a to i z pohledu starších norem. Zde se však jednalo o chatu. Po provedení zateplení polystyrénem v tloušťce 10 cm došlo k výraznému zvýšení tepelně izolačních vlastností na přibližně R = 2,9 m2.K/W dle starých jednotek. To je dle současného kritéria U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) hodnota cca 0,35 W/m2.K.
Současná platná ČSN 73 0540-2 stanovuje dvě hodnoty součinitel prostupu tepla U pro návrh tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od R). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro těžkou obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K). Vámi uváděná konstrukce se zateplením je tedy o něco lepší, než požadovaná hodnota dle normy. Je škoda, že nebyla zvolena větší tloušťka izolace tak, aby se zdivo dostalo na úroveň doporučení.
Otázkou rovněž je, jakým způsobem bylo zateplení provedeno, zda situaci výrazně nezhoršuje vliv tepelných mostů a podobně. Tepelná nepohoda jistě i souvisí s nedostatečným výkonem otopné soustavy.

V daném případě se však může spíše jednat o nedostatečnou izolační schopnost ostatních ochlazovaných vnějších konstrukcí – to je oken, podlahy a hlavně patrně střechy, respektive podkroví. Doporučuji proto zjistit konkrétní skladbu těchto konstrukcí, tloušťky a materiál použitých izolací a stanovit jejich reálné izolační vlastnosti jednoduchým posouzením. I pro tyto konstrukce totiž platí výše uvedená norma. U vybraných obvodových konstrukcí je požadavek a doporučení normy podle poslední novely takto :
- podkroví, střecha šikmá lehká konstrukce – požadavek 0,24 (W/m2.K) doporučení 0,16 (W/m2.K)
- podlaha na terénu - požadavek 0,45 (W/m2.K) doporučení 0,30 (W/m2.K)
- strop nad sklepem – požadavek 0,6 (W/m2.K) doporučení 0,4 (W/m2.K)
- okna nová – požadavek 1,7 (W/m2.K) doporučení 1,2 (W/m2.K)
- okna střešní – požadavek 1,5 (W/m2.K) doporučení 1,1 (W/m2.K)

Například u zateplení podkroví se doporučuje kolem 30 cm tepelné izolace. Schopnost izolovat ovlivňuje i způsob osazení izolační vrstvy vůči rovině krokví, u osazení oken jeho provedení apod. Výměnu oken lze jistě doporučit – hodnotu U oken je potřeba zjistit u výrobců pro okno jako celek, nikoli jen pro sklo. Okno jako celek má zpravidla součinitel prostupu tepla o něco nižší než pro samotné sklo, a to vlivem rámu. Je nutno zajistit zateplení vnější špalety okna v osazení po obvodu otvoru a dobré utěsnění spáry.

Provádění dalšího zateplení zdiva zevnitř se nedoporučuje. Samotné obložení deskou sádrokartonu výrazný efekt nepřinese. V případě vložení izolace pod obklad se izolační schopnosti úměrně tloušťce izolace zvýší. Vlivem jiného rozložení teplot v konstrukci však ale může hrozit riziko kondenzace ve škvárobetonové tvárnici. Proto by při vnitřním zateplení bylo nutno použít dobře utěsněnou foliovou parozábranu, aby se omezila difúze vlhkosti pod obklad a do zdi. Variantou je i vnitřní obklad deskami Lignopor (Heraklit s polystyrénem) a provedení nové vnitřní omítky. Desky Lignopor se vyrábí s tloušťkou polystyrénu až 6 cm, což by na vnitřní zateplení postačilo, zároveň by byla vyřešena omítka – provedla by se nová na rabicové pletivo, při správném provedení bez prasklin by rovněž fungovala i jako určitá parozábrana. Jako první krok ale doporučuji vyřešit okna a zvážit vliv ostatních konstrukcí na tepelnou ztrátu.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Dohnale.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o energetické poradenství.

Energy Centre České Budějovice