Dobry den.Zadam vas timto o radu ohledne,zda jde zridit vecne bremeno na pozemek v katas. oznaceny jako zahrada, ktery slouzi jako vstup do prizemi rod domu,kde se nachazi 2 byt jednotky z nichz chci jednu koupit do osobniho vlastnictvi. Tento pozemek vlastni majitelka ktera nam byt prodava,bydli v prvnim patre a jeji byt ma jiny vchod.Druhou polovinu dotc pozemku vlastni majitel druheho bytu na prizemi.Tedy jedna se mi o to zda s kupni smlouvou mam vyzadovat i zrizeni vecneho bremene pro sebe,tedy vazat ho k bytu,a zdatoto lze provest i bez souhlasu druheho majitele bytu na prizemi. Majitelka ktera nam byt prodava nechce tento pozemek nabizet k odkupu majiteli druhe poloviny. Dekuji Langerova

Odpověď

Dobrý den,



k Vašemu dotazu uvádím následující:



Z Vašeho dotazu předpokládáme, že předmětný pozemek mají vlastníci obou bytů v podílovém spoluvlastnictví. V tom případě nelze zřídit věcné břemeno pouze se souhlasem jednoho spoluvlastníka, ale souhlasit musí oba, jelikož zřízení věcného břemene není hospodaření se společnou věcí ve smyslu § 139 odst. 2 občanského zákoníku, nýbrž právní dispozice s věcí. Je tedy nutné uzavřít písemnou smlouvu o zřízení věcného břemene s oběma. Majitelka nemusí svůj podíl na pozemku nabízet druhému spoluvlastníku k odkupu, pokud jde pouze o zřízení věcného břemene.


Pokud ovšem daný pozemek bude jedinou přístupovou cestou k domu a vlastník pozemku odmítne řešení průchodu prostřednictvím smluvního ujednání (resp. přístup ke stavbě nelze zajistit jinak), může podle § 151o odst. 3 občanského zákoníku soud na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno ve prospěch vlastníka stavby, spočívající v právu cesty přes přilehlý pozemek. Takovýto návrh by bylo možno učinit, až byt přejde do Vašeho vlastnictví.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář