Dobrý den, při koupi domu nebylo na listu vlastnictví zapsáno věcné břemeno (příchod a příjezd souseda přes náš průjezd a dvůr). Toto břemeno neměli na LV ani předchozí dva majitelé domu.
Nicméně soused má smlouvu z roku 1961, kde se toto břemeno stanovuje a tehdy bylo i zapsáno do LV. Zřejmě bylo během dědického řízení před 14 lety vynecháno. Podotýkám ještě, že vchod do domu má soused z druhé strany, z našeho dvora se dostává pouze do sklepních prostor a prostor, kde před mnoha lety měli jeho rodiče pekárnu (proto to VB) a kde teď bydlí jejich vnučka - lze se do něj dostat i vnitřkem domu z druhé strany).
Je naší povinností trpět věcné břemeno, přesto, že v kupní smouvě ani na výpisu z KN jej nemáme?
Díky moc za odpověď

Odpověď

Za situce, kdy věcné břemeno není zapsáno v katastru nemovitosti, a je předložena pouze smlouva o věcném břemenu, tato samotná existenci věcného břemene spolehlivě neprokazuje, zejm. protože s ohledem na časový odstup a střídání vlastníků nemovitostí není průkazné, zda toto věcné břemeno v mezidobí účinně nezaniklo, např. dohodou smluvních stran. Za situace, kdy existence věcného břemene je pochybná, je prostředkem ke sjednání jistoty žaloba na určení existence či neexistence věcného břemene u soudu. Tu by ovšem měl podat Váš soused. Pokud by byl přesvědčen, že k výmazu věcného břemene došlo neoprávněně pochybením katastru nemovitostí, nechť se obrátí na příslušný katastrální úřad o vysvětlení.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková