Dobrý den,prosím o radu,mám v domě věcné břemeno.Týká se to mojeho býv.manžela a ten má k užívání kuchyni,pokoj soc.zařízení.Pokud se pokazí např.kotel na vytápění musí mně přispět na koupi nového? Je možno založit tzv.fond oprav abych z toho mohla platit případné opravy? Děkuji za odpověd´.

Odpověď

Podle ust. § 151n odst. 3 občanského zákoníku, pokud se účastníci nedohodli jinak, je ten, kdo je na základě práva odpovídajícího věcnému břmeni oprávněn užívat cizí věc, povinen nést přiměřené náklady na její zachování a opravy, užívá-li však věci i její vlastník, je povinen tyto náklad nést podle míry spoluužívání.
Tedy, pokud nevyplývá např. ze smlouvy o zřízení věcné břemene něco jiného, je povinen se Váš manžel na nutných přiměřených nákladech na opravy podílet, tedy i na nákladech na výměnu kotle, pokud kotel nelze např. opravit.
Zřizování fondu oprav není v souvislosti s věcným břemenem zákonem upraveno, tedy dle mého názoru by muselo být jedině stranami dohodnuto, jinak pro jeho zřízení chybí opora v zákoně.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková