dobry den prosim o radu jak tlustou mam udelat venkovni tepelnou izolaci z f.polystyrenu.Obvodova zed pristvby 8x5m je 30cm tvarnice TYN,planovana vnitřni prizdivka cihla plna na štorc jako akumulace tepla a mezi 1cm f.polystyrenu.Překlady nad okny železobetonove.Okna,dveře budou plastova dvojskla.Dekuji nshledanou.

Odpověď

Požadavek na tepelně izolační vlastnosti obvodových stěn jsou uvedeny v normě ČSN 73 0540-2, která požaduje dosažení součinitele prostupu tepla 0,30 W/m2.K a doporučuje pro běžné budovy pro stěny těžké konstrukce 0,25 W/m2.K a pro pasivní budovy 0,18 až 0,12 W/m2.K.

Stávající stěny složené z tvárnic Týn, plných cihel a obsahující 1 cm mezeru vyplněnou fasádním polystyrénem mají přibližný součinitel prostupu tepla 0,33 W/m2.K. Pro dosažení doporučené hodnoty by bylo nutno stěny doplnit dodatečnou izolací cca 8 cm fasádního polystyrénu. Přesnější hodnotu by měl určit projektant podle upřesněných místních podmínek.
(rozměrů).

Snížení nároků na spotřebu energie na vytápění je možno dosáhnout ještě izolací stropu, která bývá snáze proveditelná.

Dále je nutno vzít v úvahu, že vlastní cena izolačního materiál (polystyrénu) tvoří jen menší část celkových nákladů. Je proto vhodné volit tloušťku polystyrénu vyšší, aby tepelně izolační vlastnosti stavby vyhovovaly nárokům i v budoucích letech.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice