Dobrý den . chcceme dělat na pudě další 2 místnosti ale jedná se o folií která se dává pod střešní krytinu, u nás jsou tašky, jestli se folie muže dát až na trámy nebo se musí dát pod latě díky moc,chtěl jsem dát folii až na trámy pod krytinu dát izolaci pak teda folii a uzavřít to osb deskami nebo sádrou díky moc za radu

Odpověď

Možné složení střechy by mohlo být následující:
na krokve z vrchní strany prkna po celé ploše střechy, na ně pojistná folie (případně dehtová lepenka), dále latě a dále krytina (tašky).

Ze spodní strany mezi krokve pod prkna tepelná izolace s tloušťkou shodnou s tloušťkou krokví tak, aby krokve s izolací tvořily rovinu. Dále pak folie, která plní funkci parozábrany a která zabrání pronikání možné vlhkosti do hlavní tepelně izolační vrstvy. Dále může následovat další vrstva tepelné izolace (s cca 1/3 tloušťky izolace mezi krokvemi) a OSB desky (případně sádrokartonové desky).

Uvedené složení střechy je jedno z možných. V každém případě je nutno dbát na to, aby do tepelné izolace nemohla pronikat ani dešťová voda a ani se spodní strany vlhkost v podobě vodní páry a aby dostatečná vrstva tepelná izolace umožňovala hospodárné vytápění.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice