Dobry den, chceme zacit na jaro se stavbou a porad nemam jasno, ktery stavebni material si vybrat. Rozhoduji se mezi brousenou cihlou Porotherm tl.30 a 36,5. Dodatecne bych k tomu chtel pridat tepelnou izolaci v podobe polystyrenu tl.10 nebo 12 (sedy). Vim, ze by bylo asi lepsi stavet z 30 cihly (mensi tloustka zdiva, sirsi zatepleni), ale trochu se obavam pevnosti cele stavby. Pokud bych zvolil tl. zdiva 36,5mm - jakou tloustku polystyrenu doporucujete ?? Dekuji za jakoukoliv radu..

Odpověď

Navrhované zdivo i tvárnic POROTHERM 30 cm s tepelnou izolací, případně z tvárnic POROTHERM 36,5 cm bez dodatečné tepelné izolace by splňovalo požadavky ČSN 73 0540-2 na vlastnosti obvodových konstrukcí, která udává požadovanou hodnostu součinitele prostupu tepla u = 0,38 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty u = 0,25 W/m2.K.

K tomuto je ale nutno vzít v úvahu další okolnosti, např. to, že nyní stavěný dům má sloužit dlouhou řadu let a měl by proto splňovat požadavky nejen současné, ale i budoucí a v neposlední řadě uvážit i ceny energie a to opět nejen ceny současné ale i ty, které nás čekají. Všechny novostavby by proto měly být navrženy a postaveny tak, aby jejich energetická náročnost byla co nejnižší a nebylo nutno je v budoucnu dodatečně zateplovat.
Tloušťku izolace by měl stanovit projektant pro zvolený součinitel prostupu tepla, který doporučuji zvolit co nejnižší s přihlédnutím k cenám izolačního materiálu.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše energetické poradenství.

Energy Centre České Budějovice