Máme RD postaven v roce 2005 z Ytongu 37,5cm. Letos by jsme rádi zateplili. Kolik cm tlouštky by jste doporučovali, stačí 6 nebo 7 cm polystyrénu? Děkují Šeflovi

Odpověď

Tepelně technické vlastnosti obvodových stěn charakterizuje součinitel prostupu tepla U. Součinitel prostupu tepla vyjadřuje požadavek na tepelně izolační vlastnosti obvodového pláště budovy. Jedná se o maximálně možné množství tepla, které prochází plochou 1 m2 při rozdílu teplot 1 K. Jednotkou je W/m2.K. Čím nižší hodnotu součinitel tepla má, tím jsou tepelně izolační vlastnosti posuzované konstrukce lepší. Stávající norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty tohoto součinitele a to hodnotu požadovanou a hodnotu doporučenou. Podle zmíněné normy je požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla pro obvodovou stěnu 0,38 W/m2.K a hodnota doporučená 0,25 W/m2.K.

Stávající stěny z pórobetonu YTONG 375 mm mají tento součinitel podle objemové hmotnosti v rozmezí 0,26 až 0,29 W/m2.K. Odpovídají tedy hodnotě požadované a blíží se hodnotě doporučené.

Použitím venkovní tepelné izolace jakékoliv tloušťky lze tento stav dále zlepšit S polystyrénem 6 cm lze dosáhnout součinitele prostupu tepla asi 0,21 a s polystyrénem 8 cm až 0,18 W/m2.K. V obou případech bude dosaženo hodnoty lepší, než je požadována současně platnou normou. Protože montážní náklady na dodatečnou izolaci jsou stejné pro všechny tloušťky, jeví se výhodnější použít izolace tlustější.

Tepelnou izolací dojde ke snížení nároků na dodávku tepla do jednotlivých vytápěných místností. Tomu bude nutno přizpůsobit regulaci vytápění, aby nedocházelo k přetápění k plýtvání energií.

Dále je nutno pamatovat na to, že použitím polystyrénu dojde ke zhoršení odvádění vodní páry stěnami. Tomu je nutno přizpůsobit způsob větrání, např. intenzivní větrání krátkodobým otevřením okna několikrát denně.

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice