Dobry den,



Bydlime v poslednim patre nezatepleneho paneloveho domu a rohy 2 pokoju jsou rohy domu. Tyto rohy jsou kazdou zimu uplne mokre a plesnive. SVJ odmita dum zateplit, mame se naucit vetrat, koupit si odvlhcovac, nemeli jsme si delat plastova okna/trojskla atd atd. Je nejaky zpusob vyhlaska, diky ktere muzeme donutit SVJ konat? Hygiena? Je to havarijni stav? Problem ma vicero bytu, ale je to minimum v poctu hlasu.



Predem dekuji za pripadne rady


Fotky


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Legislativa samozřejmě je. Například vyhláška č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby v platném znění 266/2021 Sb. Tam v §10 se řeší všeobecné požadavky pro ochranu zdraví, zdravých životních podmínek a životního prostředí. Pak tepelně technické normy a další.

Není pochyb o tom, že starší panelový dům nesplňuje současné požadavky na tepelně technické vlastnosti, avšak v době jeho výstavby byly předpisy jiné, a ty splnil. V té době se například nijak neřešily tepelné vazby, resp. tepelné mosty.

Zmiňujete výměnu oken, byla osazena nová, s izolačním trojsklem, což je v pořádku, ale zároveň velmi dobře těsnící. Tím došlo k významnému ovlivnění teplotně vlhkostního prostředí. Zdroje vlhkosti a produkované množství vlhka v bytě jsou zřejmě stejné, ale vedou k nárůstu relativní vlhkosti. Svou roli mohou skutečné hrát i jisté uživatelské návyky, které to zhoršují. Nebudu vyjmenovávat, všeobecně jsou známé a argumentují tím u Vás oponenti zateplení.

Místa, kde ke kondenzaci a výskytu plísní dochází, jsou tepelné mosty. Správně provedené zateplení to řeší. Pokud je vlhkost ve Vašem bytě opravdu vyšší, než by měla být (tedy kolem 50%, max. 55%), možná pozorujete rosení na nových oknech. Pokud jsou skla a okna kvalitní, nemělo by k tomu docházet při standardní teplotě a zmíněných hodnotách relativní vlhkosti. Doporučit lze pořízení dobrého vlhkoměru s teploměrem a sledovat průběh hodnot v nějakém delším období od podzimu do zimy. Minimálně zjistíte, zda svým uživatelským chováním (mám na mysli větrání a teplotu), dokážete stav nějak ovlivnit.

Pak lze uplatnit postup: Zadat termovizní měření a nechat si zpracovat odborný posudek od specializovaného pracoviště, který by měl potvrdit závady a zdůvodnit je špatným stavem obálky budovy, pokud tomu tak je. A zároveň tento odborný posudek musí stanovit postup opravy.

Pak jednat se stavebním úřadem, vyvolat místní šetření za účasti hygieny a dosáhnout toho, aby stavební úřad nařídil provedení takových stavebních úprav, které povedou k odstranění hygienických závad.

Ono to bezpochyby povede k prohloubení rozkolu v SVJ, nicméně současně by se mělo věcně argumentovat tím, že přínos bude v úspoře pro všechny. Návrh zateplení musí zahrnovat i střechu, atiku apod., tedy doporučuji projekt. Ten není zbytečný, poslouží i pro získání dotace, na kterou z programu NZU patrně dosáhnete.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice

Energy Centre České Budějovice