Dobrý den,
trápí mě vlhkost v bytě. Bydlím ve zvýšeném přízemí a podemnou už je jen sklep. Byt jsme před dvěma celý zrekonstruovali, ale bohužel podlahy jsme nějak podcenily. Na původní dřevěné podlahy které ale nebyli shnilé, jsme položili osb desky, folii a normální plovoucí podlahu. Bohužel po měsíci topení se nám plovoucí podlaha kompletně zvlnila a potýkáme se i s vlhkostí, která je kolem 60%.
Mohl by jste mi prosím poradit, jak tuto naší chybu napravit.

Mockrát děkuji.

Karel Havlíček

Odpověď

Nejsem si jistý, kde hledat chybu, závady bych spíše neočekával.

Původní dřevěné podlahy závady nevykazovaly. Je pravda, že sklepy pod podlahou jsou patrně vlhké, ale problémy s vlhkostí se objevují ve starších domech spíše v lokálních místech. Rovněž vlhkost vzduchu kolem 60% není taková, aby kvalitní podlahová krytina následkem toho měla tak výrazné objemové změny.

Pokud pod starými prkny je nějaký násyp, v něm uložené trámy a vše je na klenbě (nebo jiném stropu) sklepa, mohlo dojít ke zvýšení vlhkosti v násypu. Záleží na jeho materiálu, pokud má schopnost navlhat. Důvodem by bylo, že OSB desky s folií původní skladbu difúzně uzavřely. Pak je otázkou času, kdy se zvýšená vlhkost prken a desek projeví objemovou změnou.

Nelze ale rovněž vyloučit i to, že při pokládce plovoucí podlahy došlo k nějaké technologické chybě, nebo se jedná o nějaký levnější a ne příliš kvalitní výrobek, který ani mírně zvýšenou vlhkost neakceptuje. Otázkou je například položení podlahy přímo na PE fólii. Jako podklad se spíše používají měkké dřevovláknité desky typu hobry, které skladbu vlhkostně mohou stabilizovat. Pak je otázkou i to, zda byla umožněna podlaze dilatace u stěn.

Bylo by dobré zjistit, zda deformace je pouze v plovoucí podlaze, nebo se zvlnil i podklad. Podle toho se pak rozhodnout o dalším postupu a opatření.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice