Dotaz: Dobry den koupil sem si r.dum a na zdech se obejvuje vlhkost temer ve vsech rohach uvnitr domu, nekde je to dole a nekde az u stropu.objevilo se to az v zime.pri rekonstrukci byla videt puvodni izolace a v obyvacim pokoji byla i na podlaze,a chtel bych zeptat jak se to da odstratnit.

Odpověď

Pro odstranění vlhkosti, která se objevuje na některých místech stěn je nutno zjisti příčinu. Z Vašeho dotazu lze usuzovat, že příčinou vlhkosti je kondenzace vodních par ze vzduchu na chladných místech stěn. Teplota stěn není všude stejná. Nižší povrchová teplota může být způsobena tepelnými mosty vytvářenými např. překlady nad okny, betonovými věnci, konstrukcí stropu (traverzy) nebo i změnou materiálu zdiva. Při poklesu teploty stěny pod rosný bod pak dochází v těchto místech ke kondenzaci. Toto se projevuje zejména v období s nízkou venkovní teplotou, kdy dochází k promrzání stěn a na některých místech k poklesu povrchové teploty pod rosný bod. Další možnou příčinou je nedostatečné proudění vzduchu v místnosti, které se projevuje zejména v rozích a nebo za nábytkem.

Aby se snížila možnost kondenzace vodních par na stěnách, je nutno zvýšit jejich povrchovou teplotu. Toho lze dosáhnou dodatečným zateplením stěny venkovní tepelnou izolací. Tloušťku, materiál a provedení izolace je nutno navrhnout podle požadavků ČSN 73 0540-2.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Harkote. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz, ke kterému uvádím:

Energy Centre České Budějovice