Dobrý den, máme rekonstruovanou koupelnu, šikmý strop SDK se střešním oknem. Teď jak jsou velké mrazy a vítr se nám začala kondenzovat voda na šikmině, nejprve v místech kde je SDK uchycen vruty a postupně se vlhkost rozšíří po téměř celé ploše stropu. Složení stropu: zelený SDK, kovové kotvení na krovech, volně ložená skelná vata, betonové tašky. Není zde žádná fólie. Je kondenzace způsobena prochladnutím konstrukce? Vyřešila by to fólie pod taškami? Moc děkuji za radu. Filip Drak


Fotky


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.



Šikmý střešní plášť je poměrně složitou konstrukcí, kde by mělo být několik vrstev materiálů, které zajistí správnou funkci. Často se chybuje.

Jako první příčina se nabízí nedostatečné provedení tepelné izolace ve skladbě. To má za následek prochladnutí ocelové konstrukce pod sádrokartonem a to se projevuje právě prvně na vrutech.

Za druhé, do konstrukce patrně vstupuje značné množství vlhkosti z interiéru a to z důvodu nejspíše nedokonale provedené parozábrany. Produkce vlhka v koupelně bývá tak jako tak značná. Pokud je parozábrana nefunkční, dochází postupně k vyšší kondenzaci vlhkosti v tepelné izolaci, což je patrně minerální vata. Ta v důsledku zvlhnutí ztrácí své izolační schopnosti a to vede k akceleraci výše popsaného.

Nelze vyloučit ani vliv absence doplňkové hydroizolační vrstvy, čímž může docházet k zátekům, ale rovněž zafoukávání studeného vzduchu nebo sněhu do izolace.

Ptáte se, zda by folie pod taškami problém řešila, odpověď je nevím, ale pravděpodobně ne. Nutno ale upozornit na to, že bez podstřešní folie - doplňková hydroizolační vrstva (DHV) – je střecha v rozporu s požadavky norem a předpisů. Správně by mělo být v tomto případě pod taškami nejen folie, ale i celoplošné bednění z prken, na které se DHV pokládá.

Řešením tedy je doplnit střechu shora bedněním a DHV folií. Ze spodu (nebo shora) doplnit tepelnou izolaci na dostatečnou tloušťku dle ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov a na spodním líci ověřit provedení parozábrany a pokud je nevyhovující, udělat správně.



Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

 

Energy Centre České Budějovice