Dobrý den, jsem moc ráda, že jsem narazila na Vaši poradnu.
Máme 8 let starý dům. Až v posledním roce nám začaly problémy s vlhostí ve zdech.
Na pár místech máme skrvny na stropu, víc než pravděpodobně ze zatékající vody z terasy.Neplesnivý resp. je v některých místech stropu až tmavě hnědě zbarvená malba, ale jedná se o nevelké plochy. Nevíme kde hledat na terase příčinu. Tak jen jednou za čas omítku oškrábeme, zatmelíme a přemalujeme.
Horší je však druhý problém, kdy máme vhlkou zeď do 0,5nad podlahou v místech, kde je za touto zdí sprchový kout resp. na této zdi je přímo baterie. Přesnou příčinu zatím neznáme, vanička je kvalitní z litého mramoru, dobře zasilikonovaná, odpad také neteče, prostě pod vaničkou je sucho, asi to jde z trubky co přivádí vodu do baterie. Jedná se o koupelnu, která byla do loňského roku využívána max. několikrát do roka a žádný problém se neprojevoval. Až v 2/08byla koupelna po dobu jednoho měsíce užívána denně a vnější zeď do obytného prosotru začala jevit známky zvednuté malby. Svépomocí jsme to opravili a až v 8/08 jsme opět začali sprch.kout zase využívat. Ale pouze 2x týdně na sprchování hlavy, při kterém se téměř nedostane voda ani na dlaždičky.Zeď je však v tuto chvíli natolik vlhká, že se začla mohutně tvořit bílá chomáčkovitá plíseň, která nadula malbu. Nepomáhá stříkání SAVEM ani další special.přípravkem. Malba a částečně omítka už je odstraněná. Čekáme až zeď vyschne, ale nevíme jakým způsobem hledat příčinu. Vybourat dlaždičky a dostat se k přívodu vody?

Bohužel to vypadá, že vlhkost z této zdi se šíří i dále, protože ve stejné úrovni se začaly boule na omítce objevovat i o 4-5m dále - do místa, které nenavazuje zdí, ale pouze laminátovou podlahou a kde není žádná možná samostaná příčina vlhkosti. Je možný takový prostup vlhkosti? Jedná se o přízemí v nepodsklepeném domě.
Víme, že musíme odstranit příčinu, ale než se tak stane tak bych moc uvítala rady o jakou plíseň se jedná a zda ji vlastně zvlhčováním ( i protiplísňovým přípravkem) nepodporujeme.
Mohu zaslat fotky.

Budu velmi ráda za rady případně kontakt na odborníka, který by situaci osobně vyhodnotil. Jsme z Prahy-.západ. Předem děkuji. J.Š.

Odpověď

Problém tak jak se projevuje dle Vašeho popisu bude mít příčinu s největší pravděpodobností v závadě rozvodu vody.

Proto bude nutno najít příčinu a tu odstranit. Znamená to bohužel vybourání stávajícího rozvodu vody a provedení nového. Voda unikající z rozvodu se může šířit do konstrukcí různými směry, může stékat do vrstev podlah, kde znehodnocuje tepelnou izolaci a posléze může vést i k poškození plovoucích dřevěných podlah. Situace se zřejmě zhoršuje a zdá se být nepravděpodobné, že by problém souvisel například se špatně provedenou izolací proti zemní vlhkosti.

Odstranění plísní z napadených povrchů stěn je poměrně obtížné. Nejjistějším řešením je odstranění omítek všech zasažených ploch s přesahem o 0,5 až 1 m od hranice vlhkosti. Zdivo je potřeba ponechat nějakou dobu vyschnout. Chomáčkovité bílé výkvěty mohou být krystalizujícími volnými solemi vyplavenými ze zdi. Ošetření chemickým prostředkem je i tak doporučeno, měl by se použít nějaký účinnější přípravek. Savo proti plísním je dle mého názoru sice poměrně kvalitní přípravek, většinou však působí jen krátkodobě. Zůstane-li zeď vlhká, plísně se vracejí. Doporučení konkrétního prostředku získáte od specializovaných výrobců stavební chemie a prostředků pro ochranu dřeva a konstrukcí před biotickým opatřením. Nová omítka by měla být vzdušná, dobře paropropustná, aby zbytek vlhkosti mohl být odvětrán. Doporučují se vápenné omítky s provzdušňovací přísadou, která vytváří porézní strukturu, nebo již přímo omítky sanační. Vrchní výmalba musí být rovněž paropropustná, takže je potřeba vyhnout se akrylátům a použít spíše vápennou výmalbu.

Dům je nový a tak i problém se zatékáním z terasy svědčí a nekvalitně provedené práci dodavatelské firmy, možná byly špatně navrženy některé detaily nebo skladby izolací. I u stropu do kterého zatéká je otázkou času, kdy se objeví plíseň. Bylo by tedy lepší provést rekonstrukci hydroizolačního souvrství včas a určitě se obrátit na firmu specializovanou na systémy odvodnění a izolací střech, teras a balkónů.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Šílená, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice