Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak postupovat při rekonstrukci místnosti, která je přistavěna k domu na železných sloupech. Je v ní vysoká vlhkost. Chtěli bychom dát plovoucí podlahu, je to rozumný nápad. Děkuji za odpověď

Odpověď

První rada je, zjistit příčinu vlhkosti přístavby. Říkáte, že stojí na sloupech, pak by to patrně vlhkost ze základů a podloží být neměla. Častou příčinou vlhkosti konstrukcí je pak kondenzace vznikající z důvodu nedostatečných tepelně technických vlastností obvodových konstrukcí. Ke kondenzaci vzdušné vlhkosti ve vytápěném nebo temperovaném interiéru může docházet jednak na chladném povrchu konstrukcí, ale také v konstrukci. Tam může zvýšená vlhkost (kondenzát) dlouhodobě zůstávat.

Je-li podlaha nad venkovním prostředím zespodu ochlazovaná, zjistěte její skladbu a jak je tepelně izolovaná. Odstraněním tepelných mostů a celkovým zateplením přístavby by se dosáhlo odstranění kondenzace.

Posoudit stavebně technický stav a navrhnout stavební zásady a postup opravy musí na místě na základě prohlídky stanovit odborník.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice