Dotaz: Vlhké zdi
Dobrý den, bydlím v RD a v přízemí domu jsou uvnitř vlhké zdi a opadává omítka. Jedná se o zeď obvodní i vnitřní (nosnou). Mohli byste mi, prosím, poradit, jak se této vlhkosti zbavit tak, abych nemusela zasahovat do podlahy? Zřejmě je právě podlaha špatně zaizolovaná. Předem děkuji.

Odpověď

Jedná se patrně o starší dům s nedostatečnou izolací svislých konstrukcí proti vzlínající zemní vlhkosti. Odvlhčení spodní stavby domu je však bez zásahu do podlah těžko proveditelné.

Prvním krokem by mělo být rozhodně určení příčin současného stavu a provedení odborného návrhu řešení. Situaci by měl posoudit na místě specialista se zkušenostmi s odvlhčováním staveb – mělo by se vyjít ze stavebně technického průzkumu, změření vlhkostí, zjištění vlastností podloží apod. Je nutno si uvědomit, že dodatečné odstranění příčin vlhkosti a odvlhčení spodní stavby domu je již poměrně náročná činnost z hlediska zásahů do stěn a podlah a je proto nutno postupovat účelně. .

V zásadě je výběr z několika variant řešení. První a nejméně bolestná je náhrada současných vlhkých omítek za omítky sanační. V některých případech aplikace sanačních omítek dlouhodobě snížila vlhkost stěn, předpoklad je, aby současná vlhkost zdiva nebyla vyšší 8%. Orientační změření lze provést elektronickým vlhkoměrem, ale nejlépe laboratorním vyhodnocením vzorků. Měl by se však provést rovněž rozbor na salinitu. Výrobci sanačních omítek v tomto smyslu poskytují s dodávkou materiálu i zdarma technickou pomoc. Nové štuky a nátěry by měly pak být výhradně vápenné a především nepoužívat hlinkové malby.
Dalším krokem je dodatečné vložení izolace do zdí. Zde jsou dvě základní metody - podříznutí nebo injektáž. Oba způsoby by měly provádět specializované firmy. Injektáž zdiva spočívá v napuštění konstrukce speciálním roztokem, který utěsní strukturu zdiva a zabrání tak vzlínání. Roztok se aplikuje injektáží do předvrtaných otvorů.
Osvědčuje se kombinace vždy dvou opatření – ve Vašem případě by snad stálo za úvahu kombinovat sanační omítky a injektáž.

Další metody, které jsou založeny na provětrání spodní stavby, již vyžadují radikálnější stavební zásah do podlah, kterému se chcete vyhnout. Pokud jsou ale silně zavlhčené i podlahové konstrukce, nelze se pak pro zdárné vyřešení situace rekonstrukci podlahového souvrství vyhnout. Výhodou zde pak je to, že se do podlah může vložit dostatek tepelné izolace, čímž se vyřeší dvě věci najednou, tj.včetně úspory tepla na vytápění.
Odvlhčení odvětráním lze provést jednak zevnitř – vytvoření provětrávané podlahy. Znamená to podél vlhké zdi odstranit podlahu a provést větranou vrstvu.
Spodní provětrávaná vrstva může být provedena několika způsoby:
- násyp hrubým štěrkem frakce 32-63 mm tl 20 cm a podél stěn uložit flexibilní děrované porubí z PVC o profilu 8 až 10 cm, které má ve stěnách přívodní mřížky vzduchu a je zaústěné do svislého stoupacího potrubí (lze využít volný komínový průduch) pro zajištění tahu
- vytvoření dutiny pomocí tvarovek IGLU (www.iglu.cz)
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 60 mm, profilace podobná přepravce na vejce. Desky jsou položeny na upravený povrch terénu. Systém se dodává jako celek. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.
Dutina se vždy navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené mezery v soklové části a jeho odvodem nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt). Nad dutinou musí být v podlaze tepelná izolace – doporučuje se 12 cm, aby byla splněna kritéria současné platné ČSN 73 0540-2

Zvenčí - jedná se opět o zajištění odvlhčení vlhké zdi pomocí provětrání pod terénem – zde jsou ale samozřejmě řešeny jen obvodové zdi. :
- vytvoření větrané dutiny pomocí přizdívky (vzduchový kanál), což je nákladnější řešení (základ, zakrytí, izolace). Zajištění přívodu a odvodu vzduchu je pak obdobné jako druhý popis dále.
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. IPT desky jsou přiloženy svisle na upravený povrch o zdiva – vyrovnávací omítka z lehké vápenné malty. Tím je vytvořena v celé ploše zdi svislá dutina o šířce cca 60 mm. Systém se vyrábí jako celek s doplňky.
Dutina se opět navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené vzduchové mezery v soklu nadzemní části zdiva, kde se osadí přívodní mřížka vzduchu. Důležitý je pak jeho odvod, nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt). Možno využít zaústění do komínu, nebo se odvětrávací otvor umístí výše na fasádě, aby bylo vytvořeno potřebné převýšení. Mřížky a plochá potrubí pro zasekání do zdi jsou součástí systému, stejně jako různé ukončující profily.

Dobrý den paní Krňávková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice