Dotaz:dobrý den,letos jsme provedly kompletni opravu pokoje,tzn. nové omitky odizolovanou polahu betonovou.na stěně ktera je do ulice se vytvaři u země a v rohách vlhko.pokud se hodně větrá vše je pryč.jinde je sucho.vše se opakuje pokud nevětram.zdá se mě že se objevuje náznak plisně.dum neni izolovan. dekuji za radu.

Odpověď

Zavlhnutí stěn a náznaky tvorby plísní zřejmě souvisejí s nedostatečnými tepelně izoačními vlastnostmi zdiva v rozích a ve spodní části stěn. Povrchová teplota stěn není ve všech místech stejná. Vlhkost obsažená ve vzduchu se sráží na chladných místech stěn, na kterých se pak mohou objevovat plísně.

Aby k tomuto nedocházelo, je nutno zvýšit teplotu vnitřního povrchu stěn dodatečnou tepelnou izolací. Tloušťku a provedení izolace je nutno navrhnout podle posouzení stávajícího provedení stěn a podle příslušných norem.

Je ale nutno uvážit i vliv zemní vlhkosti. Jak uvádíte, není dům izolován. Zemní vlhkost, pronikající do stěny, nemusí být za současného stavu zjevná a je odstraňována větráním.
Odvod vlhkosti odpařováním byl rovněž částečně omezen vybudováním betonové, tj. paronepropustné podlahy. V případě dodatečných tepelných izolací, např. z polystyrénu nalepeného z venkovní strany na stěny, by se ale odvod vlhkosti odpařováním ze zdiva mohl zhoršit. Je proto nutno zvolit takový způsob tepelné izolace, který odvod vlhkosti umožní. Jednou z možností je použití izolačního materiálu na minerální bázi, např. Orsilu, Rockwoolu (skelné vlny) apod., jejichž propustnost pro vodní páru je významně větší a izolační vlastnosti v porovnání s polystyrénem shodné.

Dobrý den pane Juklíčku. Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice