Tři roky bydlím v přízemním bytě ve staré zástavbě. Vytvořil se vlhky flek na stěně, která je společna zed se sousedním vchodem kde je pouze chodba, schránky atd. Zatím bez plísně . Když začala opadávat barva ze zdi, omítku jsem oškrábala,vysavovala, ted to vysychá. Jak dlouho to mám nechat takhle a jak mám prosím postupovat dál. Nevím,zda do toho můžu nějakým způsobem zasahovat, jsem tam v pronájmu. Topím ,větrám, nemám žádné kytky ani tam nesuším prádlo a pod. Můžu poslat i fotky na začátku a nyní. Předem děkuji za odpověď a s pozdravem J.S.

Odpověď Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Příčina lokální poruchy ve starší zástavbě se nesnadno určuje. U starších činžovních domů stavěných v období před 100 a více lety jsou časté mnohonásobné vrstvy výmaleb, obvykle s hlinkou, které ne vždy byly dokonale oškrábány. Ve více vrstvách pak mohou v těchto místech na sebe vázat více vzdušné vlhkosti a může se to projevit vlhkým flekem. V tom případě obvykle postačí pečlivé oškrábání a nový štuk s výmalbou.

Může se jistě jednat o něco úplně jiného. Za zdí je nevytápěná chodba, v daném místě může být zeď nějak oslabena, může být v té části místo zdiva cihlového použito kamenů a pak zde vznikne teplený most s chladným povrchem, který na sebe opět váže zkondenzovanou vzdušnou vlhkost. Tady by se to projevovalo především v zimě. Situaci může zlepšit tepelně izolační omítka.

Jedná se o přízemí, pokud se flek šíří od podlahy, může souviset s absencí nebo poruchou hydroizolací a vzlínáním vlhkosti ze spodní stavby. To by se projevovalo celoročně a odstranění problému již vyžaduje sofistikovaný stavební zásah.

V neposlední řadě se může jednat o poruchu některého z rozvodů, například netěsnost na kanalizaci apod. Stojí zato tedy ověřit, zda v jaká vedení nejsou


Ing. Jiří Veselý, poradce Energy Centre České Budějovice
Energy Centre České Budějovice