Prosím o radu týkající se vlhnutí podlahy a stěn garáže, která je ze všech čtyř stran zděná a má podlahu ze zámkové dlažby v písku. Stěny jsou vlhké a zdivo odpadá, podlaha se jeví-vlhkost dlažby v místech, kde jsou kola auta. Garáž z jedné strany sousedí s trávníkem, který je na betonovém základu spodních garáží (o patro níže) a dešťová voda stéká na tuto zatravněnou plochu o ploše asi 3 x 6m.
Jak opravit a přibližná cena?
Velice děkuji

Odpověď

Popis stavby garáže je pouze dílčí, možná nemám tedy úplně přesnou představu.
V případě, že by garáž měla pod obvodovými zdmi a v celé ploše podlahy kvalitní a funkční hydroizolaci například z asfaltového pásu, pak by k zásadnímu vlhnutí stěn nemělo docházet ani v případě, že okolí není asi ideálně odvodněné.

Zámková dlažba do písku není vůbec vhodná podlaha pro takový interiér. Písek má totiž velkou nevýhodu v tom, že zadržuje vodu. Je tedy možné i to, že voda, která steče z auta do podlahy se do písku vsákne a nemá pak možnost se odpařit. Pískové vlhké lože ovlivňuje stěny.

Ověřte tedy, zda garáž má nebo nemá hydroizolaci v ploše podlahy a v jakém stavu je, a to i pod stěnami. Pokud tam je, odstraňte písek, uvidíte, zda garáž začne vysychat. Nová podlaha by měla být vodotěsná (povrch) a garáž větraná.

Chybějící izolaci je možno do nové skladby podlahy doplnit a nejvýhodnější by bylo podříznout stěny – budou tenké, nemyslím, že by to mělo být nějak závratně drahé. Okolí garáže je potřeba dobře odvodnit. Zajistit, aby dešťová voda nestála u objektu a dle možnosti doplnit na ohrožené strany garáže drenáž do štěrkového zásypu. O drenážích se dočtete v řadě jiných odpovědích.
Přibližnou cenu celkové opravy nedokáži takto odhadnout, to by se muselo vidět.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice