Bydlíme v 6 bytovém domě a chtěl jsem prosadit zateplení domu z venku, ovšem většina sousedů je proti, proto mi nezbývá než zateplit v bytě vnitřní obvodové stěny asi polystyrénem. Dům je postaven z cihlových bloků, ale velmi studený, zřejmě zedníci při stavbě v r. 1979 vzduchové mezery v cihlách vyplnili maltou. To jsme zjistili při opravě zdi. Jaká tloušťka izolace a je taková izolace možná? Děkuji.

Odpověď

V současné době jsou poskytovány dotace na zateplení cihelných obytných domů a to ve významné výši. Bylo by proto vhodné Váš dům opatřit v současné době dodatečnou tepelnou izolací, která by všem obyvatelům přinesla snížení nákladů na vytápění. Bližší informace o možnostech dotací je možno najít na www.zelenausporam, byly uveřejněny v denním tisku, je možno si vyžádat osobní konzultaci u nejbližšího Energetického konzultačního a informačního střediska (EKIS) nebo na Krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí.

Při zateplení obvodových stěn zevnitř je nutno si vyžádat výpočet odborníka na stavební problematiku, který stanoví nutnou tloušťku tepelné izolace. V opačném případě hrozí riziko kondenzace vodní páry mezi tepelnou izolací a stěnou popř. v materiálu tepelné izolace, což by její izolační účinky zcela znehodnotilo. V každém případě dojde k poklesu akumulačních schopností stěn, tj. prostory budou rychleji vytopeny, ale opět rychleji vychladnou.
Z těchto důvodu nejsou vnitřní tepelné izolace doporučovány.

Ing. J. Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Kohoute a děkuji Vám za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice