Dotaz: Dobrý den, plánuji výstavbu rodinného domu a při výběru zdícího materiálu mne zaujala chystaná novinka od firmy Heluz - Family 50 broušená. Dle jejich popisu bude ideální variantou pro výstavbu pasivního domu a to dokonce bez zateplení. U = 0,15 W/m2K a až o 23 % lepší tepelněizolační vlastnosti než u cihelných bloků THERMO STI 49 při nepatrně vyšší ceně za m2. MO cena Family 50 - 1118,- bez DPH/m2 a MO cena THERMO STI 49 - 1114,- bez DPH/m2. Jaký je Váš názor na tuto pálenou cihlu, resp. na její parametry, cenu a možnosti získání státní dotace 220tis za pasivní dům? Dále mne zajímá jaké doporučujete vytápění pro pasivní dům a zda je vůbec potřeba? Má představa je kombinace tepelného čerpadla, solárního kolektoru pro ohřev vody a solárních článků pro napájení 3,2V rozvodů s LED diodami a záložních AKU (pro interiérové a exteriérové osvětlení). Případně nahrazení tepelného čerpadla kotlem na biomasu (peletky). U tepelného čerpadla mne ovšem láká bezobslužnost. Nebo je schopno pokrýt vytápění pasivnho domu pouze podlahové topení s uzavřeným okruhem napojené na solární kolektor? Děkuji za odpověď

Odpověď

Cihla Heluz Family je novinkou a nejsou s ní ještě praktické zkušenosti. V každém případě ji lze použít pro stavbu velmi nízkoenergetických domů. Pokud máte záměr postavit pasivní dům, není to s volbou materiálu tak jednoznačné.
Při volbě obvodového zdiva pasivního domu se sleduje několik cílů. Především je to dostatečná tepelná izolace zdiva. Ta je vyjádřena hodnotou součinitele prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K). Nejedná se však jen o obvodovou stěnu, ale i o další jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Dále jsou cílem co nejlepší akustické vlastnosti a tepelná akumulace konstrukce. Pro Vaší orientaci přikládám tabulku, kde jsou uvedeny doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla U pro vybrané obvodové konstrukce. V tabulce znamená NED nízkoenergetický dům a EPD pasivní dům. Zde jsou hodnoty U nejnižší a u stěn a střechy se doporučují spíše 0,10 (W/m2.K) a méně.


Součinitele prostupu tepla U (W/m2.K):
Obvodová konstrukce – v pořadí stěna / střecha do 45° / podlaha na terénu / okna
EPD - 0,15 – 0,10 / 0,15 – 0,10 / 0,15 / < 0,8
NED - 0,2 – 0,15 / 0,15 / 0,25 / < 1,1
ČSN 73 0540 :
doporučení – stěna lehká 0,20 těžká 0,25 / 0,16 / 0,30 / svislé okno 1,2 střešní 1,1
požadavek – stěna lehká 0,30 těžká 0,38 / 0,24 / 0,45 / svislé okno 1,7 střešní 1,5


V případě zdiva Heluz Family se dosahuje hodnoty součinitele prostupu tepla U 0,15 (W/m2.K) při použití lepidla a tepelně izolační vnější omítky. Jedná se však o jednovrstvý systém, kde je vysoký podíl tepelné ztráty lineárními vazbami, tedy tepelnými mosty. Při výpočtu energetické bilance pasivního domu se toto musí započítat a bude to snižovat celkovou „tepelnou výkonnost“ zdiva. Proto se u pasivních domů více používají systémy s tenkým a hmotným nosným jádrem a velkou vrstvou tepelné izolace, aby se dosáhlo hodnot kolem U 0,10 (W/m2.K) a zároveň izolant lépe řeší tepelné mosty.
Možnost získání dotace pak není ovlivněna použitým materiálem, nýbrž zcela závisí na výpočtovém prokázání požadovaných parametrů, které jsou vypsány v podmínkách programu a praktickém výsledku měření vzduchotěsnosti. Výpočet musí provádět odborník.

Správně řešený pasivní dům vytápění nepotřebuje (je tedy bez kotle a bez komínu). Teplota v domě je udržována systémem řízené výměny vzduchu s rekuperací a se zemním výměníkem. Zdrojem tepla není tedy jen přiváděný vzduch ale především vnější a vnitřní tepelné zisky (okny z oslunění a vnitřní zdroje tepla – spotřebiče a lidé). Případný dohřev přiváděného vzduchu se pak může řešit buď elektricky (neznamená to velkou spotřebu), nebo lépe například malým tepelným čerpadlem nebo kombinací se solárním systémem, který se pro ohřev TUV vždy u pasivních domů navrhuje v kombinaci se zásobníkem tepla (větší akumulační nádrž). Využití fotovoltaického systému pro vlastní spotřebu je také vhodné. Podlahové topení nemusí být ale může – například s využitím tepla z centrální akumulační nádrže. Záleží na požadavku zadavatele (teplé podlahy v koupelnách, žebříky na sušení ručníků apod. Zkouší se přínosy stěnového temperování (teplota média kolem 22°C), aby se nemusel v chladných dnech příliš ohřívat přiváděný vzduch, což vede k jeho vysušení a jsou pak problémy s malou vlhkostí.

Téma je velmi široké. Více informací naleznete na stránkách centra pro pasivní domy – www.pasivnidomy.cz. Poradit se ohledně technického vybavení pasivního domu je možné osobně - můžete navštívit některé z energetických a konzultačních středisek EKIS, jejich seznam a kontakty naleznete na www.mpo-efekt.cz. Poradenství je zde bezplatné. V případě zájmu se můžete obrátit i na Energy Centre v Č. B. – www.eccb.cz, kde najdete kontakty pro telefonickou objednávku poradenství v naší kanceláři. Je nutno sdělit téma konzultace, aby byl přítomen poradce s požadovanou specializací.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Surý, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice