Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o radu, která se týká obvodového zdiva pro nový rodinný dům. Rozhoduji se mezi variantou Heluz 30 STI + 14 cm zateplení polystyrenem a variantou Heluz Family 44. Projektant mi doporučuje kombinaci se zateplením, ale stále se nemohu rozhodnout, zvláště když mne zkušení stavaři od zateplení spíše odrazují.
Předem děkuji!

Dušan Kadlec

Odpověď

Tvárnice HELUZ Family 44 jsou přímo určeny pro výstavbu nízkoenergetických domů. Tomu také odpovídá jejich součinitel prostupnosti tepla U= 0,17 W/m2.K (vč. omítek), který je lepší než hodnota doporučená normou ČSN 73 0540-2, která doporučuje hodnotu 0,25 W/m2.K. Obvodová stěna z tvárnic HELUZ 30 STI doplněných polystyrénovou izolací 14 cm bude mít přibližně shodné tepelně izolační vlastnosti. Spotřeba energie na vytápění v budoucnu by proto byla srovnatelná. Pro rozhodnutí, kterému složení dát přednost je možno vycházet z následujících hledisek:

Hledisko finanční: Součástí projektu novostavby je i rozpočet nákladů. Tento jej možno vypracovat ve dvou variantách provedení obvodových stěn včetně ohodnocení pracnosti výstavby a doby výstavby. Z porovnání nákladů vyplyne výhodnost či nevýhodnost jednotlivých variant.

Hledisko vnitřní vlhkosti: Při omezeném větrání a výskytu vyššího množství vodní páry v obytných prostorách ( akvárium, sušení prádla, větší množství květin, vaření) může někdy docházet ke kondenzaci vodní páry na chladných místech konstrukce. Tento jev se projevuje u staveb s polystyrénovou izolací, protože polystyren má velmi nízkou schopnost propouštět vodní páru. Pokud je použito pouze tvárnic, toto nebezpečí nehrozí.

Použití tepelných polystyrenových izolací, případně izolací z minerálních vláken má opodstatnění u stávajících staveb, které byly v minulosti stavěny podle tehdy platných předpisů a podle současných hledisek jsou jejich vlastnosti nevyhovující. U novostaveb je vhodné využívat stavebních systémů k výstavbě nízkoenergetických domů přímo určených, pokud finanční náklad na systém s dodatečnou izolací nebude výrazně nižší.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na složení obvodové stěny uvádím:

Energy Centre České Budějovice