Dotaz: Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu, jaký typ plynového topení mám zvolit do bytové jednotky 2+1 v rodinném domě (horní patro). Klasický plynový kotel nebo byste doporučoval/a kondenzační kotel? Nevím, co je v tomto případě efektivnější, když je jedná o menší prostor. Spodní patro je vytápěno klasickým plynovým kotlem. Děkuji Vám za odpověď. Martina

Odpověď

Pro vytápění bytové jednotky plynem je vhodnější kondenzační kotel. Důvodem je jeho vyšší provozní účinnost, tj. lepší využití energie spotřebovaného plynu. Aby bylo výhod kondenzačního kotle využito, musí jeho použití odpovídat instalovaná otopná soustava, zejména velikost otopných ploch použitých topných těles. Výkon kotle pak musí odpovídat tepelné ztrátě vytápěného objektu zjištěné výpočtem podle plochy, tloušťky a materiálu obvodových stěn (včetně stropů), plochy oken a dveří a jejich tepelně technických vlastností. (koeficientu prostupu tepla).

Pro rodinný dům by bylo možno uvažovat i o centrálním zdroji, společném pro obě bytové jednotky. Tato možnost závisí na místních podmínkách, technickém stavu kotle pro spodní patro a dalších okolnostech.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Konigová .Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice