Dobrý den, vážení přátelé, omlouvám se za mezisvátkový dotaz, ale velmi mi na něm záleží, je to památka po zesnulé babičce. Než jsem se vdala,měla jsem babiččinu voskovku na stálém místě v kuchyni, rostla,kvetla.Po přestěhování k manželovi byla přemístěna do pokoje s přibližně stejnou teplotou, méně světlem. Rostla dále, nekvetla, nyní, za rok od přestěhování začaly v posled. 2 měs ve velkém množství žloutnout listy, řídnout. Jeden trs zeschnul úplně. Zalévám stějně často 2xv týd., přesazena nebyla minimálně 5-6let.Škůdce na listech nevidím.Zkusila jsem před 2 týd hnojivou/od sousedky/v tyčinkách,ale efekt nevidím.
Moc Vás prosím o radu, je to můj květinový miláček a nevím, co mám dělat, jen sleduji,jak žloutnou další listy..Mám ji hned přesadit?Jiné hnojivo,jaké?Přemístit?
Přeji klidný nový rok. A moc děkuji.
Za

Odpověď

Dobrý den,

voskovce se nedaří a žloutnou jí listy, protože je pravděpodovně přemokřena. V zimě si tato rostlina žádá období odpočinku, to znamená teploty mezi 10 - 15 C °. V zimě stačí zalévat jednou za 14 dní odraženou nebo dešťovou vodou. Rostliny v této době zásadně nehnojíme. S výživou začínáme zjara. Nechte nyní substrát vyschnout a pokuste se rostlinu přemístit na chladné avšak světlé stanoviště, kde se jí bude dařit nejlépe.

Edita Braná