Prosím o informaci, zda je při stavbě nového rodinného domu z hlediska energetické spotřeby vhodnější použítí cihel Porotherm o tloušťce 44 cm nebo cihel Porotherm o tloušťce 30 cm v kombinaci s polystyrenem tloušťky 15 cm. Děkuji

Odpověď

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Obvodové stěny by svými tepelně izolačními vlastnostmi měly odpovídat platné ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Tato norma požaduje pro obvodové stěny minimální hodnotu součinitele prostupu tepla 0,30 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,25 W/m2.K. U tvárnic Porotherm 44 Si, označovaných jako superizolační, udává výrobce hodnotu tohoto součinitele 0,24 W/m2.K. Tvárnice splňují hodnotu doporučenou a není třeba je opatřovat dodatečnou izolací. U tvárnic 44 CB DF udává výrobce hodnotu 0,30. Tyto tvárnice splňují hodnotu požadovanou a dodatečnou izolaci lze doporučit. Tvárnice 30 CB mají hodnotu tohoto součinitele 0,50 a dodatečná tepelná izolace je nutná.

Při volbě, zda zvolit tvárnice 44 Si nebo 30 CB a dodatečnou tepelnou izolaci je nutno vzít v úvahu nejen tepelně izolační vlastnosti zdiva, ale i náklady na tepelnou izolaci, tj. její pořizovací cenu, náklady na její montáž a prodloužení doby výstavby.

Při použití polystyrenu jako tepelné izolace je nutno dbát na volbu vhodného druhu polystyrénu, aby se předešlo možnosti kondenzace vodních par ve vnitřních prostorách. Takovouto nevýhodu nemá použití minerální vlny, která je však nákladnější.

Protože se jedná o novostavbu, obě varianty by měl vyhodnotit projektant a navrhnout řešení podle požadavku stavebníka. Z praktického hlediska (nižší pracnost, zkrácení doby výstavby) se jeví jako vhodnější použití tvárnic 44 Si. Je ale nutno vzít v úvahu i ceny jednotlivých materiálů závislosti na cenách místních dodavatelů a stavebních firem.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Energy Centre České Budějovice