Dobrý den,
Mám dotaz ohledně zateplení stropu pod nevytápěnou půdou,kterou jsem již provedl.Po přečetní již zodpovězených příspěvků,si ale nejsem jist,jestli správně.Skladba stropu-okrasné panely,15cm volného prostoru,omítka,palach,desky,trámy.Mezi trámy,které mají 20cm jsem vložil 20cm kamené vlny Rockwool multirock,potom jsem zhotovil napříč rošt a položil dalších 6cm vlny i přes trámy.To vše bez parozábrany,protože z mého pohledu,je to i nemožné ji dát,tak,aby plnila svoji funkci.Na rošt chci ještě dát desky na hrubo /na sráz/.Je tedy možný takový postup a je celková tlouštka vlny odpovídající.Děkuji moc za odpověď.S pozdravem J.M.

Odpověď

Děkuji Vám za Váš zájem o naše poradenství a za Váš dotaz na skladbu tepelné izolace stropu.

Při dodatečné tepelné izolaci stropu mezi obytnou místností a nevytápěnou půdou je nutno vycházet z platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Požadavky. Tato norma udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla 0,30, doporučuje ale hodnotu 0,20 a pro nízkoenergetickou výstavbu pak 0,15 až 0,10. Jednotkou je W/m2.K. Nižší hodnota je lepší. Vzhledem k předpokladu nárůstu cen energie je vhodné dosáhnout co nejnižší hodnoty. Tloušťka tepelné izolace závisí na použitém materiálu, tedy na jeho tepelné vodivosti , která se u současně používaných materiálů pohybuje v rozmezí 0,38 – 0,042 W/m.K. Pro desky z minerální vlny se součinitelem tepelné vodivosti  = 0,04 by bylo nutno pro dosažení doporučené hodnoty použít tloušťku izolace cca 20-22 cm. Protože vrstva tepelné izolace je přerušena jednak původními trámy a jednak použitým roštem, bude nutno tuto tloušťku zvětšit na cca 32 cm.

Důležité je, aby bylo možno případnou vlhkost odvětrat. Z tohoto hlediska je výhodné použití minerální vlny. Pokud je zajištěno odvětrávání, které lze u nevytápěné půdy předpokládat, není nutné použití parozábrany. Aby bylo odvětrávání zajištěno, nelze jako poslední vrstvu použít OSB desky, případě desky obdobné, které mají velký difuzní odpor a působily by jako parozábrana. Docházelo by tak ke kondenzaci vodní páry v izolaci, která by tím ztrácela tepelně izolační vlastnosti. Jako vrchní vrstvu lze použít volně ložená prkna, v případě potřeby lávky k přístupu na střechu

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý dern.

Energy Centre České Budějovice