Dotaz: Dobrý den,chtěla bych vyměnit v rodinném domku okna dřevěná za plastová. vybrala jsem si 2 firmy a nevím jak se rozhodnout. Jedna nabízí 5-ti komorová okna systému DECEUNINCK ZENDOW 70mm, osázený celoobvodovým kováním ROTO NT s mikroventilací a izolačním trojsklem FC4-12-TN4-12-TN4 pro ZENDOW U=0,7.
Druhá firma nabízíšestikomorový systém profilu GEALAN s obvodovým kováním ROTO NT a s izolačním dvojsklem U=1,1 W/m2K. Domek budeme ještě zateplovat. Prosím Vás jestli byste mi neporadil která nabídka by byla výhodnější co se týče úspory tepla. Děkuji

Odpověď

Dobrý den paní Kučerová děkuji za Váš dotaz.



Z hlediska tepelně izolačních vlastností okna je důležitý parametr „součinitel prostupu tepla“ U (jednotkou je W/m2.K). Rozlišuje se zde pak několik kategorií:


– součinitel prostupu tepla Uw (window) okna jako celku – zde platí požadavky ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov. Tato základní tepelně technická norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Ve vztahu k tepelnému odporu R je U přibližně převrácenou hodnotou R (U~1/R). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro okno jako celek 1,70 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy 1,20 (W/m2.K). U nízkoenergetických domů by okna měla mít Uw nižší než 1,0 (W/m2.K), u domů pasivních pak pod 0,80 (W/m2.K). Tato hodnota zahrnuje jak vliv rámu, tak i vlastního zasklení. Je to tedy zákadní celková charakteristika okna.


– výrobci oken často uvádějí pro tepelně technickou charakteristiku okna pouze hodnotu součinitele prostupu tepla U pro zasklení. Ta se označuje Ug (glass). U dvojskel je zpravidla 1,1 (W/m2.K), trojskla pak mají tuto hodnotu Ug od 1,0 do 0,6 a i nižší. Toto číslo nám však nic o okně jako celku nic nepoví.


– charakteristiku okna by doplnil údaj o hodnotě součinitele prostupu tepla rámu (označováno zpravidla jako Uf). Zde nezáleží až tak na tom, zda je profil 6-ti nebo 5-ti komorový, ale na tom, jak je konstrukčně řešený, zda má komory vyplněné tepelnou iztolací, nebo je profil tepelnou izolací obložený apod. Tuto hodnotu by měl vždy výrobce okna uvádět!.
Nejlépe a nejpřehlednější ovšem je, mít hodnotu Uw deklarovanou od výrobce. Pak lze i jednotlivá okna navzájem alespoň trochu porovnat z hlediska tepelně izolačních vlastností. Vybavení okna možností mikroventilace je pak již standardem, jedná se o možnosti funkčního kování. Dále je potřeba sledovat i sledovat hodnoty propustnosti slunečního záření skla (g) a propustnost světla (%). To vše s ohledem na to, co od okna očekáváme – zda optimální pasivní sluneční zisk, osvětlení apod.


Doporučuji tedy vyžádat si od výrobců oken srovnatelné hodnoty technických parametrů. Podrobnější poradenství lze získat na bezplatné osobní konzultaci v našem poradenském středisku (www.eccb.cz).

Energy Centre České Budějovice