Dotaz: Dobry den, mohli byste mi prosím poradit s vyberem plynoveho kondenzacniho kotle se zasobnikem pro RD s podlahovym vytapenim, + radiatory + ohrev vody? Je nutny typ kotle s dvema okruhy (např. geminox) nebo se to da resit i jinak? Nejedna se mi o vykon, ale o technicke reseni. Dekuji.

Odpověď

Kotle Geminox jsou vyráběny v trojím základním provedení a to jako samostatné (solo), kotle s průtokovým ohřívačem vody a kotle se zásobníkovým ohřívačem vody. Tímto způsobem je vyřešen o hřev vody a nedělá se pro ohřev vody samostatý okruh.

Pro kombinaci podlahového topení s radiátory jsou nutné dva okruhy a to proto, že podlahové topení pracuje s topnou vodou do cca 4O %, zatímco radiátory potřebují teplotu všší. Potřebné různé teploty se řeší směšováním vratné vody z podlahového topení s vodou z kotle, potřebná teplota je řízena provozní automatikou.

Dalším možným řešením je instalace akumulační nádrže o větším objemu, která by byla vytápěna z kotle a měla vestavěný tepelný výměník pro ohřev užitkové vody a další výměník pro podlahové vytápění.

Do této nádrže je možné přivádět teplo např. ze solárních kolektorů a používat ja jak k ohřevu vody, tak k předtápění domu.
Vhodný způsob pro váš dům navrhne projektant podle vašich požadavků.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Tomáši
a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice