Dobrý den, chystáme se stavět bungalov o velikosti 185 m2.Nevíme jaké si vybrat obvodové zdivo,každý stavař říká něco jiného.Doporučení máme na POROTHERM T PROFI ( broušená cihla, plněná minerální vatou ) o šířce 425 a nezateplovat, nebo YTONG THETA tl.499 cm také bez zateplení? Chci se zeptat také na váš názor, zateplovat - nezateplovat?Budeme mít podlahové topení jestli to má nějaký vliv na váš názor.

Odpověď

pokud budete chtít eliminovat možné chyby a nekázeň zedníků, je vhodnější a také ekonomické postavit obvodové zdivo z tepelně izolačních broušených cihel tl. 25 až 30 cm a zateplit kontaktním zateplovacím systémem tak, aby byly splněny minimálně požadavky ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Lze však vřele doporučit splnění, či překročení v normě uvedených doporučených hodnot pro obvodové konstrukce. U obvodového zdiva se doporučuje součinitel prostupu tepla U=0,25 W/m2K a pro pasivní domy U=0,18 až 0,12 W/m2K. Čím nižš je hodnota U, tím je stavba lépe tepelně izolovaná.



Materiál zateplení může být jak polystyrén tak také minerální vlna. Obecně je polystyrén méně nasákavý, bývá levnější a oproti minerální vlně má lepší tepelně izolační vlastnosti.

Pokud budete mít podlahové vytápění, bude pouze rozdíl při využívání slunečních i ostatních tepelných zisků, neboť podlahové vytápění není schopno rychle a pružně reagovat na náhlé teplotní změny v interiéru a tak dochází k přetápění místnosti, zejména v přechodném období (jaro, podzim) a v případě oslunění okny sluneční zisk není efektivně využit. Ohřátá podlaha má také o něco menší schopnost sluneční energii do sebe absorbovat.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Hezký den,

Energy Centre České Budějovice