Dobrý den, jsem ve fázi výběru oken do novostavby rodinného domu. Chtěl bych plastová okna s profilem rámu 85 mm, s izolačním trojsklem a teplým rámečkem. Oslovil jsem několik výrobců a na základě zaslaných nabídek a studování parametrů mě zarazil velký

rozdíl v hodnotě Uf, kdy někteří mají uváděnou hodnotu kolem 0,7 a někteří 1,2. Je vůbec možné, aby se při stejné síle profilu lišily takto výsledné parametry?


Odpověď

Dobrý den, výrobců plastových profilů je v dnešní době celá řada. Liší se od sebe například sílou stěn, počtem komor, počtem a typem výztuh a dalšími rozdílnými vlastnostmi. Toto vše pak ovlivňuje výsledný parametr Uf, který se udává ve W/m2.K. Když například vezmeme do úvahy výztuhy v profilu rámu, tak někteří výrobci nabízejí kompozitní výztuhy oproti ocelovým, což může zásadně ovlivnit výsledný parametr. Některé profily mohou mít jednu či více komor vyplněnou tepelným izolantem a to též zásadně ovlivní výsledný parametr. Proto mohou mít profily i se shodnou tloušťkou rámu zcela různé parametry. Tyto parametry by měl být schopen prodejce nebo dodavatel doložit protokolem ze zkušebny.

Energy Centre České Budějovice