Dobrý den,
jsem v obchodním rejstříku zapsána jako Člen pověřený členskou schůzí družstva. Družstvo je pouze na papíře, nevyvíjí žádnou činnost. Chtěla bych z něho vystoupit a udělat výmaz jména z obchodního rejstříka tak, abych v něm už nefigurovala a neměla ke družstvu a družstvo ke mě žádné závazky.Dle stanov můžu podat výpověď s dvou měsíční lhůtou. Mohu ji doručit pouze jednateli? a co se stane, pokud ji nepřevezme a vrátí se jako nepřevzatá. Dále pak pošlu žádost ke krajskému soudu s kolkem 2000Kč. Je to správný postup nebo mám ještě nějakou povinnost. moc děkuji a přeji pěkný den Kratinová

Odpověď

Dobrý den,


Jelikož jste zapsaná v obchodním rejstříku jako člen pověřený členskou schůzí družstva, je třeba postup vystoupení z družstva rozdělit do dvou fází: nejprve je nutno odstoupit z funkce, a dále ukončit členství v družstvu. Předpokládáme, že se jedná o tzv. malé družstvo, kde je statutárním orgánem předseda, popřípadě další člen pověřený členskou schůzí družstva.
Odstoupení z funkce upravuje § 248 odst. 1 obchodního zákoníku. Podle tohoto ustanovení musíte odstoupení oznámit předsedovi družstva(v tomto případě písemně), členská schůze je pak povinna odstoupení na svém nejbližším zasedání projednat. Pokud není odstoupení do 3 měsíců projednáno, pokládá se za projednané. Jak však píšete, je ve Vašem případě ve stanovách upravena lhůta 2 měsíce po oznámení. Poté funkce zanikne a družstvo má povinnost podat návrh na obchodní rejstřík. Pokud tak neučiní do 15-ti dnů od skončení Vaší funkce, můžete tento návrh na předepsaném formuláři podat Vy s tím, že doložíte právní zájem a připojíte předepsané listiny (písemné oznámení s doručenkou).

Dále pak můžete vystoupit z družstva. Dle § 231 odst. 3 obchodního zákoníku musí být vystoupení z družstva písemně oznámeno představenstvu (v tomto případě předsedovi).



Podle judikatury Nejvyššího soudu se za oznámení představenstvu považuje i doručení oznámení o vystoupení z družstva družstvu jako takovému nebo předsedovi družstva, čili doporučili bychom doručit zásilku jednomu z výše jmenovaných. Zásilka se považuje za doručenou i pokud se Vám jako nepřevzatá vrátí zpět, neboť tím, že se zásilka dostala do sféry adresáta, který se s ní mohl objektivně seznámit (bylo mu do schránky vhozeno oznámení o uložení zásilky na poště), má se za to, že byla doručena, přičemž den vhození oznámení o uložení zásilky do schránky se stává dnem doručení.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář