Dobrý den, Plánuji výměnu oken v baráku 40 let starém. Zdivo plné cihly a brizolit. Lámu si hlavu s tím, zda je možné zvolit predsazenou montáž illbruck, když zateplovat plánuji v rozmezí 5-10 let. Můžete mi prosím poradit Děkuji Lucie


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš zajímavý dotaz a zájem o naše poradenství.

Bezpochyby plánujete budoucí zateplení ve větší tloušťce izolantu a je logické, že okno by mělo být optimálně cca 15 cm (nebo řekněme do 20 cm) odsazené za líc fasády. Tedy při tloušťce izolantu cca 24 cm a rámu okna 8 cm to tak vychází.

Uváděný systém předsazené montáže zahrnuje stavebnicové prvky se zakládacími hranoly z purenitu, řešením zateplení z polystyrénu a ošetření připojovací spáry těsnícími páskami. V zásadě předpokládá, že nenastane příliš velká prodleva mezi osazením oken a kompletací fasádního kontaktního systému.

V každém případě u staršího domu je nutné promyslet a stavebně připravit ostění a zdivo pro tuto montáž, především plochy pro nalepení a uchycení rámu. Tedy jak naložit s břízolitem? Po osazení okna do rámu se toto opět přelepí páskami. V interiéru to nebude problém, neboť zde bude provedeno finální začištění.

Z venkovní strany však zůstanou nechráněné vnější pásky mezi rámem okna a osazovacím rámem. Pak nechráněné profily osazovací stavebnice a spára mezi osazovacím rámem a původním zdivem.

Je jisté, že ponechání tohoto stavu po delší dobu povede k rychlé degradaci těchto prvků.

Řešením by snad byla jejich ochrana omítkovým systémem, případně asi lépe provést zateplení EPS v nějaké menší tloušťce jen na montážním rámu. Shora proti dešti by asi bylo možné osadit provizorní oplechování. Rám s oknem by tedy byl „orámován“ systémem ETICS.

Toto by pak výhledově po letech bylo zakryto silnějším izolantem, možná by se některé části toho provizorního tenkého zateplení musely odříznout. Osobně jsem se s takovým postupem zatím nesetkal. Je to velmi neobvyklé a doporučuji to konzultovat ještě s výrobcem systému, zda nemají vyzkoušené nějaké jejich řešení.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování